nummer van 03/03/2012 door

‘I shot the sheriff’ van Bob Marley and The Wailers

Bob Marley’s bekentenis

Bob Marley & the Wailers – I Shot The Sheriff

In mijn herinnering hebben radiozenders lang geprobeerd te doen alsof het Eric Clapton was die het nummer ‘I shot the sheriff’ schreef.  Misschien omdat Claptons cover wel een nummer-1 positie in de hitlijsten behaalde en het origineel van Bob Marley and the Wailers (te vinden op de plaat Burnin’, 1973) niet. Maar Claptons hit heeft destijds ook de versie van de Wailers een nieuwe impuls gegeven. En wat een mooie verrassing stond je te wachten, als je via Clapton Marley’s bekentenis ontdekte.

‘I shot the sheriff’ had bijna ‘I shot the police’ geheten, ware het niet dat Marley uit voorzorg een laagje fictie over de tekst heen strooide door deputy’s en sheriffs in het verhaal te vermengen. Voor hem kwam het toch op hetzelfde neer: het gaat om gerechtigheid. Of anticonceptie, als we ex-vriendin Esther Anderson op haar woord moeten geloven in de documentaire The life of Bob Marley. Waarschijnlijk moeten we dat niet doen.

‘I shot the sheriff’  zou de laatste single worden die The Wailers uitbrachten voordat Peter Tosh en Bunny Livingston beiden hun eigen solocarrière op gang zetten. Gelukkig hebben ze dit nummer nog ingezongen. Vanaf de eerste tel staan ze met hun handen in de lucht en een onschuldige blik in hun ogen een superstrak, superschel koortje te zingen. De held van ons verhaal claimt vals beschuldigd te worden van de moord op een gedeputeerde, maar wil wel toegeven zaden geplant te hebben en de sheriff te hebben moeten neerschieten, uit zelfbescherming. Sheriff John Brown heeft hem altijd gehaat, en waarom? Bob Marley’s zang is perfect: op 1:20, “I don’t know!

Wie geïnteresseerd is in technisch gepraat over de opnames van de plaat Burnin’, klikt u hier. Phill Brown, de geluidsman, vertelt ons over de opname-omstandigheden en de uitwisseling met de muzikanten. Over de energie die om Marley heen hing, zowel in de manier waarop hij door de studio liep als in zijn stem. De zang van ‘I shot the sheriff’ stond er in drie takes op; in mijn dromen zong Bob Marley de zin “But I didn’t shoot no deputy” (2:43) tijdens de eerste al in. Opnemen met The Wailers moet een droom zijn geweest. Iedereen wist wat hij moest doen en deed het met ongelooflijk veel stijl. Stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die altijd hun eigen, goede sfeer neerzetten. Kijk naar de video hieronder en je ziet ongeveer wat Brown bedoelde.

Bob Marley – Stir It Up (OFFICIAL) HD

Tags: , , , , , ,

-->