nummer van 23/02/2012 door

‘Hisingen blues’ van Graveyard

Alle knoppen op standje ´retro´

GRAVEYARD – Hisingen Blues (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Als die Zweden ergens goed in zijn, is het wel zich overleveren aan een muziekstijl. In plaats van dat ze zich een beetje inleven in het genre, krijg je een complete package. Alles wordt uit de kast getrokken om een zo overtuigend mogelijke act neer te zetten. En dat lukt ze vaak ook nog eens erg goed.

Graveyard is een van de nieuwe Scandinavische sterren aan het firmament. Het is zo’n band waarvan het hele plaatje klopt. Lang haar, flanellen overhemden, strakke denims, baardje of goede snor, vintage gitaren, en een geluid dat het ergens houdt tussen Sabbath en Zeppelin met een flinke, hele flinke saus Amerikaanse proto-hardrock.

Vorig jaar kwam hun tweede album uit, Hisingen Blues. De plaat kreeg bijna alleen maar lovende kritieken en werd als een logische opvolger van het titelloze debuut (uit 2007) beschouwd. Het succes van Hisingen Blues bracht de band door heel Europa en dit jaar deed de band al als headliner een tournee door de VS. Ook lijkt het succes de band een boost te hebben gegeven. Tussen tours door werkt de band momenteel in de studio aan nieuw materiaal. Hopelijk zit er niet zo’n gat tussen de tweede en derde plaat als tussen het debuut en Hisingen Blues.

Toch een beetje modern

Graveyard

Goeie snorren!

Hisingen Blues staat vol rauwe opzwepende hardrock die afgewisseld wordt met wat rustpunten en zelfs een door Ennio Morricone geïnspireerde ballad (‘Longing’). Graveyard klinkt als ‘a lost band from 1971’ schrijft Allmusic. Daar wil ik wel iets tegenin brengen. Het geluid van de fuzzy gitaren, rauwe drums en overduidelijk ontzettend hard opgenomen plaat, klinkt net iets te geraffineerd, iets te sprankelend, om daadwerkelijk uit die tijd te komen. Daardoor klinkt de plaat modern, hoezeer alle knoppen in de studio ook op standje ‘retro’ staan.

Het nummer ‘Hisingen Blues’ is vooralsnog mijn favoriet. Het spacey introotje wordt bruusk afgebroken met een lekkere botte riff die een beetje losjes in de muziek ligt. Het wilde coupletje en refreintje zijn volstrekt in lijn met het idee van die riff en klinken alsof ze iedere moment van de rails kunnen lopen. Op dat soort momenten wil ik niets liever dan veranderen in een Duane Allman look-a-like en met een fles bier in de hand van mijn omhooggestoken arm meedeinen op de rock van Graveyard.

Dinsdag 20 maart speelt Graveyard in Doornroosje in Nijmegen en op 27 maart in Bitterzoet in Amsterdam.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->