nummer van 18/02/2012 door

‘Bandy Riddles’ van Hanne Hukkelberg

Stervormige zonnebril en hartvormig hart

Vanaf de eerste seconden van ‘Bandy Riddles’ voel je dat de Noorse zangeres Hanne Hukkelberg ergens naartoe aan het werken is. Korte, ritmische gitaaraanslagen (Hukkelberg zelf) en een drumkick commanderen een snel tempo, strak en dwingend. Iets in je lijf is nu mee aan het bewegen, of het nu je voet, hand of je hoofd is.

Wat “bandy riddles” precies zijn, is niet helemaal duidelijk. Maakt het uit? Wat ze ook zijn, ‘Bandy riddles’ is een liefdesliedje. Het soort liedje waarin je een hartslag hoort die het niet kan helpen te versnellen als zijn nieuwe liefde in zicht is. Is er meer informatie nodig om van een nummer te houden?

Hukkelberg zingt over haar stervormige zonnebril en hartvormige hart als de intensiteit van het nummer in de eerste minuut beetje bij beetje toeneemt. Op 1:20 voegt een cello een dramatisch effect toe en even lijkt het of het nummer vanaf dan uitgebloeid is. Maar de spanning wordt langer vastgehouden dan 1:20 doet vermoeden. Voor je het weet wordt het geluid weer kleiner en last Hukkelberg op 2:31 met een oooh een pauze in — een oooh die een paar tellen lang de resonantie van een Indiase ‘om’ in je hoofd achterlaat.

Hukkelberg, vroeger zangeres in een doom metal band, kan alles met haar stem. In de zachte, lage, noten hoor je een kraakje en in de hoge harde noten klinkt ze urgent en brutaal. Zonder ooit een zekere meisjesachtige kwaliteit te verliezen. Ze is haar eigen perfecte koortje, maar kan net zo makkelijk in haar eentje het geluid van een kerk vullen, zoals ze deed tijdens een concert in Paradiso in 2010. Hoogzwanger en zonder band (en met alleen een laptop en een gitaar tot haar beschikking) nam ze moeiteloos een volledige herinterpretatie van haar album Blood from a stone (2009) op zich.

Terug naar ‘Bandy Riddles’. Op 2:50 is Hukkelberg twee stappen vooruit en één stap terug gegaan. De opbouw begint weer bijna van voor af aan.

Different shapes and colours
You’re helping me unwind
You are one of a kind
And you lighten up my mind

De nieuwe liefde die Hukkelberg doet vliegen. Een simpele tekst die precies zegt waar het om gaat, niets meer, niets minder. Dan:

If I was a song
Then I’d be yours
And I’d cure your woe

Vanaf woe gaat het los. “Woe” – wat een mooi woord om in te blijven hangen, precies zoals Hukkelberg het doet.[1] De zanglagen komen van alle mogelijke richtingen op je af, tot een marching band-achtige passage op 3:55 aan toe. Wat zingt ze?

We’ll sing each other’s songs
That’s where our love belongs

  1. [1]En zoals ook The Walkmen hier hebben gedaan.

Tags: , , , , ,

-->