nummer van 17/02/2012 door

‘Tempted’ van Squeeze

Smooth, smoother, smoothest

Squeeze – Tempted

Daar reed ik dan, in m’n gloednieuwe Infernus langs Ocean Beach. Ondergaande zon aan de horizon, raampje omlaag, een warme avondbries door de wagen en over de speakers ‘Summer Madness’ van Kool & The Gang. Hoe graag ik ook zou willen dat dit een daadwerkelijke vakantieherinnering was, speelde dit tafereel zich af in Vice City, de fictieve stad uit de gelijknamige game uit de Grand Theft Auto-reeks. Ik zou de rest van dit stuk makkelijk kunnen wijden aan het in de hemel prijzen van die game, maar ik zal het voor de niet-gamers beperken tot het duiden van de aanleiding voor het nummer van vandaag.

Yacht rock

Tot 2002 dacht ik namelijk altijd een hekel te hebben aan muziek uit de jaren ’80. Plastisch, kil, fantasieloos, overgeproduceerd en ga zo maar door. Totdat ik in GTA: Vice City de ene muzikale herontdekking na de andere deed. Nummers die ik allemaal al eens had gehoord maar op een of andere manier had verdrongen in mijn geheugen. De Miami Vice-achtige sfeer, het decadente wereldje en de overweldigende game-ervaring van Vice City zorgden er echter voor dat die nummers allemaal op hun plek vielen en ik er voor het eerst pas echt goed naar luisterde. Al gamend ontwikkelde ik een voorliefde voor een genre waarvan ik pas later de benaming zou ontdekken: yacht rock.

Stay smooth!

Sterker nog, de term bestond op dat moment nog niet eens en werd pas in 2005 geïntroduceerd toen schrijver, acteur en regisseur J.D. Ryznar een online videoserie onder de titel Yacht Rock uitbracht. Het viel Ryznar op dat een paar van de gladste bands van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig nogal in hetzelfde cirkeltje ronddraaiden. Zo werkten de bandleden van Toto, Steely Dan en The Doobie Brothers regelmatig samen en doken ook singer-songrwiters als Kenny Loggins en Michael McDonald regelmatig op. De serie telde uiteindelijk twaalf afleveringen van ieder zo’n vijf hilarische minuten. Een absolute aanrader waarin de meest idiote verbanden worden gelegd en de muziek op een terecht voetstuk wordt geplaatst. Favoriete aflevering? Toch wel die waarin Michael McDonald na tien jaar eindelijk een weddenschap wint als rapper Warren G McDonalds nummer ‘I Keep Forgettin’ (Every Time You’re Near)’ samplet in zijn ‘Regulate.’

Californië aan de Thames

Maar goed, het nummer van vandaag. Die zat ook in GTA: Vice City en kwam laatst weer eens voorbij toen ik in m’n Opel Astra op een druilerige middag over de A28 reed en Arrow Classic Rock luisterde. Een minder idyllisch beeld inderdaad, maar ik was op slag weer terug in het zonnige Vice City. Soundhound moest er wel even aan te pas komen om te ontdekken dat het nummer van Squeeze was en eenmaal thuis ging ik maar eens op zoek naar meer materiaal van de band. Gek genoeg bleek het beeld dat ontstond niet echt in het yacht rock-plaatje te passen. Een stel bleke Engelsen in plaats van gebruinde Californische jongens en verdacht weinig nummers over zeilen, dure auto’s en andere vormen van luxe overdaad. Ook muzikaal was het allemaal niet zo smooth als dat hoort bij yacht rock. De rest van het oeuvre had vooral invloeden uit de new wave en power pop. Hoe kon zo’n band dan toch zo’n übergladde track maken?

Na enig gezoek bleek dat te wijten aan toetsenist Paul Carrack, die vlak voor het opnemen van Squeeze’ vierde album East Side Story bij de band was gekomen. Hij volgde Jools Holland op (inderdaad, die ja) en had daarvoor bij bands als Ace en Roxy Music gespeeld, bands die eind jaren zeventig een stevig aandeel hadden in wat later yacht rock zou gaan heten. Carrack schreef voor Ace zelfs het nummer ‘How Long,’ waardoor de bandleden van Squeeze natuurlijk al nattigheid hadden moeten voelen. Hoewel Carrack ‘Tempted’ niet zelf schreef, nam hij wel de vocalen [1] voor zijn rekening en paste hij met zijn witte jasje met schoudervullingen in de clip perfect in het yacht rock-plaatje. Het werd uiteindelijk een van Squeeze’ bekendste nummers. Voor wie niet genoeg kan krijgen van ‘Tempted’ en andere nummers uit GTA: Vice City heb ik maar even een playlist op Spotify gemaakt met mijn favoriete nummers uit de game. Smooth sailing!

  1. [1] In het tweede refrein en in de achtergrondkoortjes hoor je trouwens ook nog producer Elvis Costello meezingen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->