nummer van 16/02/2012 door

‘(That’s how you sing) Amazing grace’ van Low

Er valt niks meer te redden

Low – (That's how you sing) Amazing Grace

Low had wat verwachtingen in te lossen toen de band in 2002 met Trust op de proppen kwam. De plaat daarvoor, Things we lost in the fire (2001) had de band stevig verankerd in de alternatieve muziekwereld en wordt nog steeds gezien als de beste plaat van het trio uit Duluth, Minnesota.

Om die torenhoge verwachtingen te lijf te gaan, liet  Low zich voor Trust inspireren door de donkerdere en wat zwaarmoedigere kant van het leven. Voorganger Things… was toegankelijk en gestoeld op de zoetere en warmere vormen van melancholie. Maar daar werd onmiddellijk korte metten mee gemaakt toen voor de eerste keer over de hele wereld fans de naald op het vinyl lieten zakken en opener ‘(That’s how you sing) Amazing grace’ zich voor hen ontvouwde.

Low

Lows ‘Amazing grace’ is een donkere hellegang die onwaarschijnlijk geïnspireerd is door de bekende christelijke hymne uit 1772 met dezelfde naam, geschreven door John Newton. Newton was een slavenhandelaar die zich pas tot God wendde, nadat hij en zijn schip bijna op zee vergingen tijdens een zware storm. Iets later zwoer hij de handel in mensen af, bekeerde zich en begon theologie te studeren. Jaren later maakte hij naam met zijn hymnes, zoals ‘Amazing grace’. Newtons versie is een optimistisch lied met als boodschap dat vergeving  en verlossing mogelijk zijn, ongeacht de zonden die je begaat. Hij baseerde de tekst op zijn eigen ervaringen:

The Lord has promis’d good to me
His word my hope secures
He will my shield and portion be
As long as life endures

Low draait de boel om. De dikke zeven en beklemmende minuten klinken kil en omineus. Het eerste couplet gaat over een meisje dat aan drugs is verslaafd:

I knew this girl when I was young
She took her spikes from everyone

In het tweede couplet refereert de band aan de oude traditional van Newton, waarvan de eerste twee regels tekst als volgt gaan:

Amazing grace (how sweet the sound)
That saved a wretch like me

Maar bij Low klinkt de gratie Gods helemaal niet sweet. Integendeel:

It sounds like razors in my ears
That bell’s been ringing now for years

Uiteindelijk geeft de zanger zich toch nog over. Het komt dus goed? Volgens mij niet. Het maakt niet uit of ik me verzet, lijkt hij te willen zeggen. Want iets te redden valt er niet meer:

Oh, can you hear that sweet, sweet sound?
Yeah, I was lost but now I’m found
Sometimes there’s nothing left to save

Tags: , , , , , ,

-->