nummer van 13/02/2012 door

‘Jeremy Lin Rap’ van Mega Ran

LINSANITY!!!

Random | Mega Ran's Jeremy Lin Rap (ESPN Version) [HD]

Grote kans dat de meesten onder jullie geen basketballiefhebbers zijn en dus niet op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Mogelijk hebben jullie wel gehoord dat er een lockout was eind vorig jaar, waardoor er nu een verkort seizoen wordt gespeeld. Kobe Bryant, Lebron James, Michael Jordan, het zijn namen die vaak wel een belletje doen rinkelen. Maar wie de Amerikaanse media wat volgt, heeft de afgelopen week waarschijnlijk de naam Jeremy Lin wel voorbij zien komen.

Jerewie?

Je hoeft echt geen gespecialiseerde sites zoals  die van ESPN of de talrijke basketbalblogs (voor de fans: dit is mijn favoriet) volgen om van Lin gehoord te hebben. Nieuwssite The Huffington Post, cultureel magazine The Atlantic, social mediasite Mashable, zakenblad Forbes, roddelblog TMZ, het is maar een greep uit het aanbod van non-sportsites die aandacht besteedden aan Lin. Waarom? Het ligt voor de hand eigenlijk. Lin leeft de Amerikaanse droom.

From undrafted to talk of the league
From afterthought to all over TV

Ik ga niet van a tot z uitleggen hoe de draft (de loterij waarbij elk jaar de beste universiteitsspelers verdeeld worden over de NBA-teams) werkt. Dat doet ook niet echt ter zake. Ik kan het er op houden dat Jeremy Lin niet bij die topspelers hoorde en hij dus undrafted was. Lin kwam ook niet echt van een grootheid van het college basketball, maar genoot zijn opleiding bij Harvard. Hij was een bolleboos, een Ivy Leaguer, die zelfs geen basketbalbeurs gekregen had toen hij van high school kwam. [1]

6 foot 3, with a 4.2
Grade point average, not vertical[2]

Lin moest zich bewijzen in de summer league, de competitie waarin spelers wedstrijdritme opdoen en contractvrije spelers proberen een contract te versieren. Dat was een succes. In de vijf wedstrijden die hij speelde, liet Lin zien dat hij mee kon met de besten. Hij gaf zelfs John Wall, de beste universiteitsspeler, het nakijken. Vier teams boden Jeremy Lin een contract aan, waaronder de Los Angeles Lakers, een van de meest succesvolle teams in de NBA, maar Lin volgde zijn hart en tekende bij Golden State Warriors, de club waar hij al heel zijn leven lang fan van was. Een groot succes werd het echter niet. Lin speelde maar 29 wedstrijden (van de 81) en stond gemiddeld net geen tien minuten op het parket (van de 48 minuten). Zijn contract werd niet verlengd en hij kon opnieuw op zoek naar een club.

Cut from the roster at Golden State
Knew his time was coming, so he chose to wait
Never know when you gonna get up in the game
But he made his moment count in the biggest of ways

The Greatest Stage

Lin vond uiteindelijk onderdak bij de New York Knicks, een club die –ondanks een gebrek aan goede resultaten de afgelopen tien jaar- toch nog steeds een aantrekkelijke bestemming is voor veel spelers. De spotlights van The Big Apple hè. Aanvankelijk zou Lin de derde in de pikorde op zijn positie zijn. Lees: je komt alleen aan spelen toe als de wedstrijd al beslist is of wanneer er blessures zijn. En die kwamen er. Vorige week zaterdag kwam Jeremy Lin –een tweedejaars speler die nog nooit meer dan vijftien minuten in een NBA-wedstrijd gespeeld had- van de bank, veel vroeger dan normaal. De andere jongens op zijn positie zaten naast hem op de bank. In burgerkleding. Lin greep zijn kans een scoorde 25 punten. In de daaropvolgende wedstrijden scoorde hij 28, 23 en 38 punten. Lin werd prompt omgedoopt tot de nieuwe redder van de Knicks en de pun crazy Amerikanen leefden zich uit: Linsanity, Linning, the adventures of Lin Tin Tin.

And even if it only lasts a moment,
Jeremy Lin took it and owned it,
You gotta respect it

Leuk dit, maar uiteindelijk is dit niet zo bijzonder. De NBA zit vol getalenteerde spelers en het gebeurt wel vaker dat een jongen uit het niets plots de sterren van de hemel speelt. Voorlopig heeft Jeremy Lin vier (heel) goede wedstrijden gespeeld in anderhalf seizoen. Wordt dit niet weer wat opgeblazen door het Twitter- en bloguniversum? Natuurlijk. Een eigen shirt? Een nummer aan je opgedragen krijgen na één goede week? Is dat niet wat overdreven? Ongetwijfeld, maar we houden allemaal van de underdog, toch?

  1. [1]De Ivy League is een sportcompetitie, maar de 8 scholen die er deel van uitmaken staan vooral bekend om hun goede academische opleiding en de strenge toegangseisen, waardoor ze vaak voorbehouden zijn voor heel verstandige en/of heel rijke studenten.
  2. [2]Grade point average is het gemiddelde van de punten dat een student behaalt en is de graadmeter van hoe goed een student is. Vertical verwijst naar de hoogte die iemand kan springen.

Tags: , , , , ,

-->