nummer van 07/02/2012 door

‘Concrete Schoolyard’ van Jurassic 5

Een cure voor de summertime blues

Jurassic 5 – Concrete Schoolyard

Eerder schreven gastschrijver Jenno Nijhoff en Martijn over de relatie die zij leggen tussen geografie en muziek. Martijn wilt graag weten welk straatje zo mooi op tekst is gezet; hij gaat op zoek naar de foto waarover zo schitterend zongen wordt. Jenno linkt muziek dan weer aan plekken waar hij zelf geweest is. Sommige nummers komen volgens hem beter tot hun recht op bepaalde plaatsen. Ik kan me in allebei de standpunten wel vinden. In Martijns visie herken ik de weetjesnerd die ik zelf ook ben. En net zoals Jenno heb ik ook de neiging om muziek te koppelen, maar ik link het vaak aan weer. Sommige nummers komen beter tot hun recht bij bepaalde weersomstandigheden.

Ik moet toegeven dat ik dit wel vooral bij lekker weer heb. Ik ben een echte zomermuziekman denk ik. Als ik voorbeelden moet bedenken, dan kom ik toch vooral met zomerse taferelen op de proppen. Zo herinner ik me nog levendig een warme nacht in Washington D.C., toen ik van een plaatselijke vriend van een vriend een rondleiding kreeg. Handig was dat. Geen verkeer, geen toeristen. En al die prachtige monumenten badend in de gloed van de I. In de auto luisterden we naar The Misfits. Nee, echt typische zomermuziek is het niet, maar toch… sinds die nacht zijn Danzig en co voor mij gekoppeld aan broeierige nachten.

’s Zomers luister ik ook veel meer naar rocksteady. En wanneer ik naar een basketbalpleintje fiets, zet ik steevast Nineties rap op om de adrenaline op te laten komen. Dat doe ik niet wanneer ik op andere momenten in het jaar naar de sporthal fiets. Meestal toch niet. Afgelopen zomer kwam ik terug van een (het moet gezegd worden… teleurstellend) voorbereidingstoernooi in de Utrechtse Galgenwaardsporthal. Het team draaide niet, zelf slecht gespeeld, rammel gekregen. Kortom, ik voelde me kut. Ik kan tegen mijn verlies, maar ik kan niet tegen slecht spelen. Toen ik mijn fiets op sprong besefte ik dat het nog een prachtige zomeravond was. Een leuk nummer zou mijn humeur ongetwijfeld goed doen.

Op mijn weg naar huis, de ondergaande zon tegemoet, kon ik me geen beter nummer bedenken dan ‘Concrete Schoolyard’ van Jurassic 5. Het is zo’n chill nummer, gedragen door de warme pianoklanken die Ike Turner ooit uit z’n handen toverde. In het begin van de clip zie je trouwens dj Cut Chemist de single van ‘Gettin’ Nasty’, het nummer dat J5 hier samplet, opleggen. Mooi idee is dat, een ijswagentje dat leuke muziek speelt in plaats van dat irritante belletje. “Let’s take you back to the concrete streets”; de flow van dit nummer is zo gemoedelijk. De woorden lijken met de warme lucht van datzelfde beton mee omhoog te stijgen terwijl Ike met z’n beheerste toesten de warme zon zachtjes onder lijkt te duwen. Toch nog maar even stoppen bij café Kanaalzicht voor een drankje langs het Merwedekanaal. Zo relax. Is het al bijna zomer?

Tags: , , , , , ,

-->