nummer van 03/02/2012 door

‘Rock Bottom’ van UFO

Een bangover van het headbangen

UFO – Phenomenon – 05 – Rock Bottom (1974)

De vorige keer dat ik Vanderbuyst in Amsterdam zag spelen, opende die zijn set met dit nummer. Het was op de releaseshow (november 2010) van het inmiddels ter ziele gegane Malle Pietje en de Bimbo’s in een kraakpand in de Jordaan. Vanaf de eerste seconden gingen de vuisten de lucht in. Vorige week vrijdag, in de bovenzaal van Paradiso, was het de toegift van het power trio dat inmiddels flink aan de weg timmert. In dat Amsterdamse kraakpand in 2010 was het de perfecte opwarmer. Anderhalf jaar later in Paradiso is het de kers op de taart voor een uitzinnig publiek dat zonder Vanderbuysts versie van ‘Rock Bottom’ ook wel spierpijn in zijn nek had gekregen van het headbangen.[1]

Vanderbuyst timmert aan de weg en toert door heel Europa in voorprogramma’s van hun muzikale helden zoals Saxon, Thin Lizzy of Judas Priest. Hun mix van hardrock en classic rock en enthousiaste optredens slaan aan. Niet zelden ligt gitarist Willem Verbuyst op zijn blote rug op het podium terwijl hij er de laatste tonen uitperst van een lange, intensieve en met veel gevoel gespeelde gitaarsolo. En dat tot groot genoegen van luid juichend publiek.

Wisselende line-up

‘Rock Bottom’ is al een paar jaar vaste prik bij een Vanderbuyst-optreden. Een live-versie van het nummer stond ook op hun eerste album uit 2010. Het nummer is zo’n veertig jaar geleden geschreven door Phil Mogg en Michael Schenker van de band UFO en verscheen op Phenomenon (1974).

UFO ten tijde van 'Rock Bottom' in één van de vele bezettingen.

UFO is een Britse hardrockband die rond 1970 het levenslicht zag. Opvallend is het aantal bezettingswisselingen van de band: 41 volgens het Nederlandstalige Wikipedia-artikel over UFO. Vaste waarde is zanger Phil Mogg, maar voor de rest kende de band in al die jaren, naast de bezettingswisselingen, 38 verschillende leden.

De band had internationaal veel succes met zijn hardrock en heavy metal en beïnvloedde ook tal van bands. Iron Maiden is een mooi voorbeeld. Voor een optreden laat Iron Maiden altijd UFO’s ‘Docter Docter’ (toevallig ook van Phenomenon) uit de luidsprekers knallen, zodat het publiek weet dat de band op het punt staat te beginnen.

Live

En UFO was dus van invloed op Vanderbuyst. Live verlengde UFO ‘Rock Bottom’ altijd, zodat gitarist Schenker kon laten zien wat hij in huis had. Vanderbuyst doet dit tot groot genoegen van het publiek ook. Check het filmpje hieronder maar eens. Het is onmogelijk om na de lange solo níet die vuist de lucht in te gooien en mee te schreeuwen: “Rock bottom, rock bottom, rock bottom!”

  1. [1]De band speelde vorige week bij De Wereld Draait Door. Even scrollen naar 26 januari.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->