nummer van 29/01/2012 door Peter Bootsman

‘City Slang’ van Sonic’s Rendezvous Band

Een nummer is als een goede vriend

Peter Bootsman is een bekende verschijning in het Nederlands punk- en rockwereldje. Met zijn imposante en vriendelijke verschijning fleurt hij menig concert op. Zelf heeft hij ook zijn steentje bijgedragen door twaalf jaar concerten en festivals te organiseren in Ede, Arnhem en Nijmegen. In het verleden bracht hij ook fijne punkplaatjes uit op zijn Angry Youth Records. Heden ten dage zal je hem echter eerder in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt aantreffen, op zoek naar country- en bluegrassplaten. Maar voor een goed potje punkrock is hij nog steeds te porren. Vandaag gaat Bootsman, zoals de meesten hem kennen, terug naar de wortels van de punk.

Sonic's Rendezvous Band – City Slang (1978) HQ Live

Mijn favoriete nummers zijn net vriendschappen. Soms zie je elkaar een periode heel erg intensief en daarna verlies je elkaar compleet uit het oog. Andere kom je af en toe tegen en je merkt dat je elkaar alleen nog wat te zeggen hebt wanneer jij en die ander heel veel alcohol hebben genuttigd. De beste vrienden kan je echter tijden niet spreken maar als je elkaar dan treft, is het alsof je gisteren nog met hem of haar op stap bent geweest. Ik ben gezegend met een aantal van de laatste categorie. Ik laat het niet vaak merken, maar ik koester ze met hart en ziel. Dit is er één van.

1997. Het internet stond nog in zijn kinderschoenen. De Arnhemse Goudvishal en Willemeen wisten mij te bereiken met flyers en posters in de (in ieder geval in mijn ogen) legendarische metalwinkel Session 38 in Ede. Voor concerten buiten de regio was de Aardschok mijn agenda.

‘Tony Slug’

De Sonic’s Rendezvous Band, met als tweede van rechts Fred ‘Sonic’ Smith

Tijdens een surfsessie op school kwam ik op een chatsite. Deze had een witte achtergrond met zwarte tekst en er was geen reclame of plaatje te vinden. Wel werd er over muziek gepraat. ‘Tony Slug’ was degene die het hardst tekeer ging en ik ruilde Onno Cro-Mag al snel in voor hem, omdat ik eindelijk écht goede tips kreeg.

Zo wees hij mij ook op het feit dat twee coole Scandinavische bands op tour gingen onder de naam Respect the Rock. Het Noorse Gluecifer debuteerde met Ridin’ The Tiger en The Hellacopters hadden met Payin’ the Dues een prachtige opvolger voor garagekraker Supershitty To The Max. Mijn eerste show van deze package was op een druilerige vrijdag in februari in een goedgevulde Doornroosje in Nijmegen. Ik werd dusdanig omvergeblazen dat ik met al het vinyl dat er verkocht werd, naar huis ging en als een deadhead de bands achterna reisde naar Amsterdam, Den Haag en Hengelo.

‘City Slang’

Als rasechte punker hing ik het geloof aan dat een nummer niet meer dan twee en zeker niet meer dan drie minuten mocht duren. Toch werd er elke avond een nummer gespeeld dat meer dan vijf minuten duurde en waar ik compleet in meegezogen werd. The Hellacopters hadden namelijk een nummer van één van hun vele, muzikale helden als bonustrack op hun laatste plaat geknald: ‘City Slang’ van The Sonic’s Rendezvous Band. Met hoorbare liefde en respect opgenomen, was het nummer een hoogtepunt op een al fantastische plaat.

The Hellacopters – City Slang

Sonic’s Rendezvous Band was een supergroep uit Detroit, Michigan, met leden van MC5, The Stooges en The Rationals. Tijdens hun bestaan hebben ze maar één single met dat ene nummer uitgebracht (op kant A de mono en kant B de stereo versie).[1] Naast wat crappy bootlegs verscheen in 1999 het live album Sweet Nothing, 19 dagen na mijn geboorte opgenomen in de Second Chance in Ann Arbor, MI. Ook op dit album is ‘City Slang’, met een eeuwig durende gitaarsolo van bandleider Fred ‘Sonic’ Smith, het absolute hoogtepunt. Achteneenhalve minuut Detroit ROCK. Beter wordt het niet!

  1. [1]Het Britse Easy Action heeft een mooie boxset op de markt gebracht maar een beetje nerd snuffelt op beurzen en Ebay naar het vinyl.

Tags: , , , , , , , , ,

-->