nummer van 24/01/2012 door

‘Hold On’ van Alabama Shakes

Soulvolle bluesrock vanuit je tenen

Alabama Shakes – Hold On

Normaal gesproken laat ik alles wat maar enigszins soulgerelateerd is over aan mijn meer gespecialiseerde blogbroeders Gijs en Kris, maar voor Alabama Shakes moet ik toch echt een uitzondering maken. Pas een week geleden ontdekt maar hun vier nummers tellende ep zonder titel die vorig jaar in september verscheen, staat al die tijd al op repeat. Voornamelijk omdat dat op dit moment het hele oeuvre van de jonge band uit Athens, Alabama is, maar vooral ook omdat ieder nummer maar naar meer blijft smaken.[1] De diepe, rauwe stem van zangeres/gitariste Brittany Howard is er een die je gelijk in haar ban heeft en ook haar begeleidingsband mag er wezen. Op de juiste momenten subtiel en soulvol, maar met een gretigheid en een drive die je haast doen denken dat ze hiervoor de huisband van de plaatselijke motorclub waren.

Übercool in eenvoud

Gelijk verder met het nummer dan maar, achtergrondinformatie kun je wel vinden bij Kicking The Habit, die de band vorige week al tipte. ‘Hold On’ begint met een gortdroge beat, die desondanks toch al laat doorschemeren dat er zo een onweerstaanbare groove aan gaat komen. Een ongrijpbare kunst die goed is afgekeken van stijlgenoten als The Black Keys. Vijf seconden later is het zover, als de gitaren hun entree maken. Een in al zijn eenvoud übercoole riff, wat stoïcijnse akkoordjes eronder en een baslijn die als een onrustige hartslag fungeert. Een perfecte basis gelegd in minder dan dertig seconden en dan moet het mooiste nog komen: zangeres Brittany Howard.

Die eist dan ook gelijk alle aandacht op zodra ze ten tonele verschijnt. Is het niet door haar stemgeluid, dan wel door de tekst die ze zingt:

Bless my heart, bless my soul,
Didn’t think I’d make it, to 22 years old

Duidelijk, dit wordt geen stralend soulnummertje vol optimisme en zonneschijn. Behalve de tekst is dat ook aan ieder woord te horen. Sterker nog, aan bijna iedere letter. Zoals de beide keren dat Howards het woordje “bless” zingt.  Alsof ze de moed uit haar tenen moet halen en de rest van haar lichaam het probeert tegen te houden, zo worden de woorden bijna uitgespuugd en losgetrokken uit een diep, zwart gat. Pijn, die er tegen wil en dank uit moet. En van die kraak in haar stem bij “22 years old” krijg je ook overal kippenvel. Hoe diep dat gevoel zit blijkt wel uit de volgende twee regels, als Howard zich vanuit de persoon van Onze Lieve Heer moed inzingt:

There must be someone, up above,
Saying “Come on Brittany, you gotta come on up”

“Come on, Brittany!”

Die boodschap rolt verder in het eerste refrein, waarin een uitgerekt “You gotta hooooold on” vergezeld gaat van een minimale verschuiving in de muzikale begeleiding. Bas en slaggitaar blijven eigenlijk bijna precies doen wat ze daarvoor deden, terwijl de tweede gitaar een venijnige countrylick speelt en zo de woorden van Howards nog wat meer op lijkt te jagen. Toch lijkt ze de bemoedigende woorden zelf nog niet helemaal te geloven. In het tweede couplet gaat dat langzaam de goede kant op, als er met ieder woord meer overtuiging in haar stem doorklinkt. Na het refrein dat er op volgt lijken de woorden hun doel te raken. “Yeah, you gotta wait!” zingt ze op 1:55, met een energie waar ze zelf bijna van lijkt te schrikken, waardoor die “wait” er na een explosief “gotta” er wat beduusd uitkomt.

Ondertussen speelt de band steeds uitbundiger zonder dat het direct opvalt, maar wel zo dat je je tegen het einde van het nummer afvraagt waar die energieke omslag ineens vandaan is gekomen. Er staat plotseling een fuzzy gitaar in je oor te zoemen en een piano zorgt voor wat fraaie puntjes die het licht aan het einde van de tunnel nog eens wat helderder maken. Na die knetterende uitbarsting volgt niet het verwachte plotselinge eind, maar wordt er nog even een halve minuut de tijd genomen om het nummer weer even subtiel en klein te laten eindigen als het begon. Om je als luisteraar happend naar adem af te laten vragen wat je net is overkomen.

  1. [1] Het debuutalbum Boys And Girls verschijnt op 9 april

Tags: , , , , ,

-->