nummer van 19/01/2012 door

‘Sweet dreams (are made of this)’ van Eurythmics

Een wereldhit die bijna niet was gemaakt

https://youtube.com/devicesupport

Het scheelde maar weinig of ‘Sweet dreams (are made of this)’ had nooit het levenslicht gezien. Eurythmics bracht in 1981 een door critici goed ontvangen debuutplaat op de wereld, In the garden, maar het album verkocht slecht. De band werd gedumpt door zijn label en van de nieuwe plaat, waaraan de band in een geïmproviseerde thuisstudio werkte, was het nog maar de vraag of die er zou komen.

Annie Lennox (die hier al eens aan bod kwam) en Dave Stewart, samen Eurythmics, leerden elkaar eind jaren zeventig in het Londense muziekwereldje kennen. De Schotse Lennox studeerde fluit aan de Royal Academy of Music, Stewart had zijn weg al gevonden in de scene en had net zijn folkbandje Longdancer opgedoekt. Er was nieuwe muziek in de stad en daar moest wat mee worden gedaan, was zijn mening.

De twee werden verliefd en richtten hun eerste bandje op, The Tourists. Daarmee boekten ze bescheiden succes zoals met de hitjes ‘I only want to be with you’ en ‘So good to be back home again’. Maar al vlug kwamen de twee erachter dat een relatie en een band niet echt de ideale combinatie is. Wat doe je dan, als je het toch wil maken in de popwereld? Precies, de relatie bij het vuilnis en een nieuwe band onder een nieuwe naam beginnen.

‘Ik ga weg’

Maar goed, daar zaten ze dan in 1982 na een redelijk goed ontvangen debuutplaat, te verkleumen in een thuisstudiootje en geen label dat de twee een hart onder de riem kon steken. De goede verstandhouding daalde in een rap tempo naar min 273 graden en op een gegeven moment stond Lennox al met de klink van de studiodeur in haar handen. “Ik ga weg en kom nooit meer terug”, dreigde de popdiva in wording.

Tot Stewart een paar simpele maar oh zo doeltreffende synth-melodietjes uit de hoge hoed toverde. Lennox vergat al haar reserves en zette haar warme doch afstandelijke stem (het waren de jaren van de new wave, wie klonk er toen niet afstandelijk in Londen?) aan het werk. “Sweet dreams are made of this”, begon ze te zingen. Nog geen jaar later was het een wereldhit.

Tags: , , , , , , , ,

-->