nummer van 18/01/2012 door

‘Vissen’ van Piet Römer en Leen Jongewaard

Harmonietjes in een bar in de hemel

't Schaep met de 5 pooten – 1969 – vissen

0:50 – 1:04. Als ik veertien seconden uit de Nederlandse televisiegeschiedenis mee zou kunnen nemen naar een onbewoond eiland, zouden deze het zijn. Natuurlijk staan Sonnevelds ‘Margootje’, Hermans‘Wat ruist er door het struikgewas’ en Finkers‘Daar krijgt het ANP moeilijkheden mee’ ongeduldig te dringen voor een plek bovenaan mijn favorietenlijstje, maar uit geen van deze historische televisiemomenten vallen veertien seconden te destilleren die voldoende bevredigend zijn voor een leven in ballingschap. Wanneer Piet Römer en Leen Jongewaard een harmonie zongen, smolten hun stemmen samen tot een niet te versmaden gelei-achtig auditief sausje waar je geen genoeg van kon krijgen. Als je oorschelp smaakpapillen zou bevatten, zou het een kreuntje van genot niet kunnen onderdrukken. Als het een erogene zone zou zijn, zou het een orgasme krijgen. Uit de monden van Tante Leen en Johnny Jordaan klonk het Amsterdams zo plat als een dubbeltje en zo hard als een deur tegen je hoofd; bij Piet en Leen klonk het warm, vriendelijk en gastvrij.

Veel is er van Piet Römer als zanger niet bekend. Dat hij af en toe een deuntje zong in de serie ’t Schaep met de 5 Pooten weten de meesten. Ook zong hij de eindtune van Varen is fijner dan je denkt, zijn eerste televisieserie. Maar daarbuiten was-ie vooral een acteur. Zonde, vind ik. Zijn drie televizierringen ten spijt. Hoezeer ik ook kan genieten van alle Cee-Oo-Cee-Kaa-afleveringen waar hij aan het eind gezellig tafelend de zojuist opgeloste zaak doornam, denk ik bij de naam Piet Römer altijd aan bovenstaand filmpje. Een biertje tappen en ondertussen goddelijke harmonietjes zingen alsof het niets is.

David Byrne van Talking Heads zong ooit:

Everyone is trying to get to the bar
The name of the bar, the bar is called heaven
When I’m in heaven they play my favorite song
Play it one more time
Play it all night long

Hopelijk staat Piet daar nu, gebroederlijk zij aan zij met Leen, die sinds 1996 al niet meer onder ons is. Hopelijk zingen ze samen. En hopelijk zit ik daar over vele jaren met een fluitje en een plakje ossenworst aan die bar, waar zich het tafereel van de ‘Vissen’-video tot in de eeuwigheid zal afspelen.

Talking Heads – Heaven

Tags: , , , , , , , , , ,

-->