nummer van 16/01/2012 door

‘I wanna be your man’ van The Beatles en van The Rolling Stones

Wat deden de grootste rivalen uit de popgeschiedenis tijdens de derde week van het jaar?

The Beatles – I Wanna Be Your Man

The Rolling Stones – I Wanna Be Your Man – Arthur Haynes, February 7, 1964.mp4

Er mogen dan wel zoveel leuke verhalen zijn die een plaatsje op dit blog verdienen, af en toe vraag je jezelf toch af waar je over moet gaan schrijven. Je denkt er heel de week over na, maar af en toe komt die deadline akelig dichtbij en heb je nog geen idee. Gelukkig heb ik al geleerd om blogposts van Soul-sides, 16 Funky Corners, The Atlantic, The Guardian en andere websites te bewaren in mijn newsfeed. Of je zoek elders. Kwestie van wat geduld uitoefenen en goed googlen.

De derde week

Zoekterm: “This week in rock history.” Na een paar linkjes aangeklikt te hebben, kom je uiteindelijk wel op een geschikte website terecht. In dit geval een overzicht wat The Beatles en The Rolling Stones in de derde kalenderweek deden.

16/1/1957: The Cavern Club opent haar deuren. Zeven maanden later speelden The Quarrymen er en vier jaar later kwamen ze terug naar de club in Liverpool, maar nu als The Beatles.
17/1/1963: Keith Richards, Mick Jagger, Brian Jones, Bill Wyman, Charlie Watts en Ian Stewart stonden voor het eerst samen op de planken in de Londense Marquee Jazz Club.
19/1/1963: The Beatles maken hun tv-debuut. Ze spelen hun eerste hit ‘Please Please Me’.
18/1/1964: The Beatles halen de Amerikaanse hitlijsten voor het eerst met ‘I Want to Hold Your Hand’.
20/1/1965: The Rolling Stones maken hun debuut op het populaire muziekprogramma Shindig!
15/1/1966: The Rolling Stones ontvangen voor de derde keer een gouden plaat, ditmaal voor het album December’s Children.
21/1/1966: Beatle George Harrison stapt in het huwelijksbootje met Patti Boyd. Ze leerden elkaar kennen tijdens de opnames van A Hard Day’s Night, de eerste Beatlesfilm. Midden jaren zeventig verlaat Boyd de Beatle en krijgt ze een relatie met Eric Clapton.[1]
15/1/1967: The Rolling Stones mogen optreden tijdens The Ed Sullivan Show op voorwaarde dat Jagger “Let’s Spend Some Time Together” zingt in plaats van “Let’s Spend The Night Together”.
15/1/1969: Nadat George Harrison had aangekondigd dat hij de band zou verlaten en hij niet op kwam dagen voor de opnamesessies, hielden John, Paul en Ringo een band meeting. Harrison werd gevraagd terug te komen en gaf toe.
19/1/1971: Tijdens een rechtszaak over rechten verklaarde Ringo Starr dat “Paul behaved like a spoiled child.”
18/1/1973: The Rolling Stones organiseren een benefietconcert ten voordele van de slachtoffers van een aardbeving in Nicaragua en halen 200.000 dollar op. Jagger, wiens vrouw Nicaraguaanse is, schenkt zelf nog 150.000 dollar.
19/1/1976: De Amerikaanse concertorganisator Bill Sargent biedt The Beatles 30 miljoen dollar voor een reünie. De voormalige bandleden wijzen het voorstel zonder twijfelen af.

Kant kiezen

Allemaal leuke weetjes, sommige een eigen post op nummer van de dag waard, andere niet. Maar alle gebeurtenissen onderstrepen vooral de stempel die beide bands op de rockgeschiedenis drukten. Er kan over gediscussieerd worden, maar deze twee Engelse bands worden vaak de belangrijkste groepen aller tijden genoemd. En als twee groepen mogelijk de grootste zijn, dan moet er kant gekozen worden! Zo was het tijdens de hoogdagen van The Beatles en The Stones en zo is het nog steeds. Ook bij Nummer van de dag kiezen we kant en zijn de meningen verdeeld. Gijs twijfelde niet. “STONES” liet hij weten, met de caps lock aan. “Beatles!” volgde Martijn kort daarna. Johan en Arja wilden eerst niet kiezen, maar gaven uiteindelijk toch toe. Ze kozen voor The Stones. “Maar kiezen doe ik alleen als mijn leven er van af hangt,” luidde de boodschap. Gabriela onthield zich wijselijk. 3-1 voor de jongens uit Londen, maar ik zorg voor de aansluitingstreffer. The Rolling Stones hebben fantastische nummers, maar zijn als je het mij vraagt vooral een heel goeie R&B/bluescoverband.[2] Voor prachtige platen, vernieuwing en variatie grijp ik toch telkens naar het werk van The Fab Four.

*kuch*Beatles*kuch*

Natuurlijk komen we hier nooit uit. Dat is ook het leuke van de discussie. Maar in de hoop Het Grote Gelijk toch nog te halen, neem ik ‘I wanna be your man’ er bij. Mijn nummer van de dag is door beide bands gespeeld. Het is geschreven door Beatles McCartney en Lennon, maar eerst uitgebracht door The Rolling Stones. Ook opvallend, de versie van The Beatles werd ingezongen door drummer Ringo Starr. Lennon zal niet graag horen dat dit nummer gebruikt wordt om de strijd te beslechten. Daarom hoop ik ook dat jullie vooral rekening houden met zijn argument: “It was a throwaway. The only two versions of the song were Ringo and the Rolling Stones. That shows how much importance we put on it: We weren’t going to give them anything great, right?”

  1. [1]Claptons grote hit ‘Layla’ gaat over Patti Boyd.
  2. [2]Een stelling waarmee ik voormalig gastblogger Jenno Nijhoff behoorlijk de kast mee op wist te jagen.

Tags: , , , , , ,

-->