nummer van 13/01/2012 door

‘You Little Thief’ van Feargal Sharkey

Het antwoordliedje der antwoordliedjes

Feargal Sharkey – You Little Thief (Full Music Video)

De jaren 80. Het decennium van de schoudervullingen, de synthesizers, de overdreven choreografie, de plastic gitaarsolo’s. Ze hebben Feargal Sharkey niet ongemoeid gelaten. Menig muziekliefhebber zal zijn korte carrière bij de Undertones tot zijn hoogtepunt bombarderen, maar ‘You Little Thief’ biedt genoeg lekkers. Een constant pompende beat, een tanden-op-elkaar-zangpartij en hartenkreten als “there’s no hard feelings, there’s no feeling at all” doen vermoeden dat Sharkey een genadeloos gebroken hart te verwerken had toen hij het nummer opnam. Het was echter niet dit eeuwige jaren 80-icoon die de verbitterde tekst op papier zette, maar Tom Petty’s Heartbreakers-toetsenist Benmont Trench. En dat brengt ons direct bij de belangrijkste troef van ‘You Little Thief’: er zit een goed verhaal achter.

Relatiebeef

Voor dat verhaal moeten we even terug naar Sharkey’s eerste grote hit: ‘A Good Heart’. Je weet wel, zo eentje die “hard to find” is. Vond Maria McKee ook, die het nummer oorspronkelijk schreef en opnam.

maria mckee "a good heart"

Ach, gedumpt? Ik luister wel naar je verhaal. En dan scoor ik er een hit mee.

Hoewel het inmiddels kapotgedraaide liedje ooit erg persoonlijk was en over de stukgelopen relatie tussen McKee en haar ex-vriendje ging, wist Sharkey het de lading te geven die het verdiende. Nee, hij heeft nooit een relatie gehad met de beste jongen, heeft er ook niet het bed mee gedeeld. Maar hij kende hem wél. Het was Benmont Trench, die het er net als Roxanne vorige week niet bij liet zitten en zijn eigen response song schreef: ‘You Little Thief’. Maar wat dit nummer nu zo uniek als ‘antwoordliedje’ maakt, is dat-ie werd gezongen door dezelfde man die met het oorspronkelijke liedje een hit had gescoord. En dat met evenveel vuur en overtuiging. Sharkey toont zich hier een ware vriend voor beide partijen: volkomen neutraal en boordevol inlevingsvermogen voor beide kanten van het verhaal. Dat, of hij was gewoon een briljant acteur. Beter nog: een artiest.

Antwoordliedjes

De meeste response songs hebben dan wel niet het geluk gekend om ooit door dezelfde zanger vertolkt te zijn, maar dat maakt ze niet minder de moeite waard. Antwoordliedjes zijn per definitie leuk. Geen uitzondering. Bewijs:

Neil Sedaka + Carole King

Oh! Carol – Neil Sedaka

https://youtube.com/devicesupport

In 1959 schreef Neil Sedaka het heerlijke, mierzoete ‘Oh! Carol’ voor zijn toenmalige liefje Carole King, die zijn lokroep hetzelfde jaar nog beantwoorde met het humoristische ‘Oh! Neil’.

Sam Cooke + Carla Thomas

https://youtube.com/devicesupport

https://youtube.com/devicesupport

Ooit al eens nummer van de dag: Sam Cookes fantastische ‘Bring It On Home To Me’. Carla Thomas kon het wel thuisbrengen.

Big Mama Thornton + Rufus Thomas

Big Mama Thornton – Hound Dog – Live 1971

SUN 181 Rufus Thomas Jr Bear Cat 45rpm 1953

Papa Thomas kon er ook wat van en bediende Big Mama Thornton van juiste repliek. Als antwoord op haar verwijtende “You ain’t nothing but a hound dog” riep hij in 1953 “Well you ain’t nothing but a bear cat!” Neem trouwens even de tijd om stil te staan bij het filmpje van Big Mama hierboven. Tamelijk priceless.

TLC + Sporty Thievz

Sporty Thievz – No Pigeons

Ze kwamen nogal wat gefrustreerd over en moesten het zangtechnisch faliekant afleggen tegen de dames van TLC en hun ‘No scrubs’: met ‘No pigeons’ deden de Sporty Thievz een zielige poging om het neo-feminisme een tegengeluid te geven. Mislukt.

En de rest

Meer antwoordliedjes horen? Deze lijst is vrij compleet en staat garant voor uren luisterplezier. Ik noem maar een ‘I’ll Save the Last Dance for You’, een ‘When a Woman Loves a Man’ en een ‘I’ll Let You Hold My Hand’ en je weet genoeg.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->