nummer van 12/01/2012 door

‘What’s the frequency, Kenneth?’ van R.E.M.

Niemand weet het antwoord

R.E.M – What's the frequency Kenneth (Not Live) HD/HQ

Bam! De harde klap tegen de achterkant van zijn hoofd verrast de in de VS bekende nieuwslezer Dan Rather. Hij loopt over Park Avenue in Manhattan en is op weg naar zijn appartement als hij geslagen wordt door een vreemde man. Hij probeert weg te rennen, maar een tweede man begint hem te schoppen en op hem in te slaan. Rather ondergaat de klappen en denkt: wie zijn die mannen, wat moeten ze van me? Dat wordt al snel duidelijk. “Kenneth, what’s the frequency”, vragen de twee keer op keer aan Rather, die door de gekke vraag steeds verwarder raakt. Het antwoord moet hij hen verontschuldigd blijven.

“Kenneth, what’s the frequency?” Nieuwslezer Rather had geen idee waar het over ging op die oktoberavond in 1986. Het voorval werd groot nieuws in de VS. Rather was namelijk niet zomaar een nieuwslezer; hij was jarenlang het boegbeeld van CBS’ Evening News. Maar ondanks de grote aandacht, zou het nog even duren voordat de zaak werd opgelost.

R.E.M.

R.E.M. Michael Stipe, de zanger, is een bekend figuur. Maar hier dus onherkenbaar vanwege zijn zonnebril.

Binnen de populaire cultuur werd de zin ‘Kenneth, what’s the frequency?’ al snel een veelgehoorde uitspraak. De band Game Theory was er snel bij en gebruikte de zin in 1987 al als titel voor een van hun liedjes. Ook werd de uitspraak in enkele strips gebruikt. Maar pas in 1994 bereikte de nog steeds onbeantwoorde vraag het Europese continent. Weer in de vorm van een songtitel, maar ditmaal van R.E.M.

‘What’s the frequency, Kenneth?’ van R.E.M. verscheen op het album Monster (1994). Het nummer was een groot succes over de hele wereld en de single (de eerste van het album) bereikte bijna overal een hoge plek in de hitparades. Tevens staat het nummer ergens bovenaan de lijst van meest gespeelde nummers tijdens een concert van R.E.M.

Het geheim van de jeugd

De tekst van het nummer gaat niet over dat voorval met Dan Rather, zo’n acht jaar voor het verschijnen van ‘What’s the frequency, Kenneth’. Het nummer gaat over een man die wanhopig probeert te begrijpen wat jongeren nou eigenlijk beweegt. Maar hoezeer de man ook probeert om achter het geheim van de jeugd te komen, slaagt hij er nooit in. Dat in tegenstelling tot Dan Rather, de nieuwslezer. Het duurde effe, maar uiteindelijk komt hij erachter wat het motief was van een van zijn aanvallers op die herfstavond in 1986.

In 1997 schrijft het New Yorkse dagblad The New York Daily News dat ene William Tager een van de aanvallers is. Bron is een psychiater. Geconfronteerd met een foto van Tager, bevestigt Rather dat dit inderdaad een van de mannen is die hem belaagde en hem die gekke vraag stelde. Naar Tager hoeft de politie daarna niet lang te zoeken. Die zit al in de gevangenis, omdat hij in 1994 iemand heeft doodgeschoten die voor The Today Show werkt. Inderdaad, wéér iemand van een nieuwsmedium.

Wat is de frequentie?

Desgevraagd zou Tager, die redelijk gek leek te zijn, over zijn aanval op Rather gezegd hebben dat hij dacht dat de televisie bezit had genomen van zijn brein. Als hij maar de juiste frequentie kon vinden, dan kon hij die signalen blokkeren. Iemand anders legde ook nog de link met fictieschrijver Donald Barthelme, die in zijn werk regelmatig de naam Kenneth gebruikt, evenals de zin ‘What’s the frequency.’ Tja. Die Tager moest het toch ergens vandaan hebben gehaald. Veroordeeld werd hij trouwens niet en in oktober 2010 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. Op het vreemde incident met Rather kwam hij nooit meer terug, zoals hier te lezen is.

Dan Rather kon trouwens wel lachen om het nummer van R.E.M. In onderstaand filmpje vergezelde hij de band tijdens de soundcheck voor een optreden in de Late Show with David Letterman. Maar wat de juiste frequentie nou eigenlijk was…

REM & Dan Rather – What's The Frequency Kenneth? – 1995

Tags: , , , , , , , ,

-->