nummer van 10/01/2012 door

‘Still Alive’ door GLaDOS

Het ultieme nerdanthem

Portal – Still Alive (HD)

Leuk hoor, koopjes jagen op internet, maar het probleem is meestal dat je al snel een paar dagen of zelfs weken moet wachten op je nieuwste impulsaankoop. Scheelt toch al weer de helft van de lol. Maar goed, het kopen van de game Portal 2 voor een appel en een ei op Play.com leidde er in ieder geval toe dat ik in afwachting van de postbode deel 1 maar weer eens ging spelen en zodoende ook een van de meest geniale nummers van een gamesoundtrack ooit herontdekte. Oh ja, voor we daar gezeur over krijgen: SPOILER ALERT!

Verrassing!

Voor de niet-gamers onder ons: Portal is een game die in 2007 onverwacht opdook als toevoeging van The Orange Box, een verzamelbox met verder de drie delen uit de Half-Life 2-serie en Team Fortress 2. Als niet-gamer ben je nu nog geen steek verder, maar dat terzijde. Hoewel het om nostalgische redenen aardig was om Half-Life weer eens te spelen en Team Fortress 2 een zeer vermakelijke multiplayer bleek, was het vooral het nieuwe en onbekende Portal dat al snel wereldwijd gamersharten veroverde. De redenen daarvoor waren vooral de unieke gameplay [1], de steriele en tegelijkertijd benauwende sfeer in het spel en de droge, sarcastische humor. Dat laatste is vooral te danken aan GLaDOS, het kunstmatige brein dat je door de game heen loodst en uiteindelijk een moordzuchtig testprogramma voor je in petto blijkt te hebben.

De eerste muzikale verrassing dient zich aan als je het in het laatste level uiteindelijk opneemt tegen GLaDOS, waarbij de emotieloze vrouwelijke computerstem ontaardt in beestachtig gekrijs, door niemand minder verzorgd dan stemkunstenaar Mike Patton. Het mooiste moment komt echter pas nadat je GLaDOS verslagen hebt. Tijdens de game is er je constant een taart voorgehouden als je beloning voor het doorstaan van de testen. Dat er af en toe teksten als “The cake is a lie” op de muren geklad staan doet je al nattigheid voelen, al blijkt er na het uitspelen wel daadwerkelijk een taart voor je klaar te staan. Maar de echte beloning is eigenlijk het liedje ‘Still alive’, dat door GLaDOS onder de aftiteling wordt gezongen.

Hier doe je het dan allemaal voor

Kille euforie

‘Still Alive’ ontstond toen singer-songwriter Jonathan Coulton door gameontwikkelaar Valve na een concert werd gevraagd om muziek voor hun bedrijf te komen schrijven. Als fan van de Half-Life-serie hoefde hij daar geen twee keer over na te denken en Portal werd zo het eerste project waaraan hij meewerkte. De vocalen van GLaDOS worden net als in de rest van de game verzorgt door de operazangeres Ellen McLain. Hoewel er van die capaciteiten door de dikke autotune weinig te horen is in ‘Still Alive’, is haar stem samen met de sinistere boodschap en lieflijke muziek wel een perfecte combinatie. Coulton bouwt het nummer op van een schattig klein liedje via wat poppy coupletjes op naar een voorzichtig rockend nummer, dat uiteindelijk resulteert in een einde dat euforie in zijn meest voorzichtige vorm laat horen. Coulton verpakt al die emoties heel slim in de verschillende melodieën, zonder daarbij dynamisch al te gekke dingen te doen. Naadloos aansluitend op het gevoelloze karakter van GLaDOS en ondertussen met humor en dubbele bodems in de tekst, zoals het noemen van Black Mesa op 2:08, wat weer een verwijzing is naar een onderzoeksorganisatie uit de Half-Life-games.

Hoewel het nummer prima op zichzelf staat, ontvouwt de echte genialiteit zich pas als je de game zelf hebt uitgespeeld. Snap je gelijk ook de hysterische reacties als het nummer zo nu en dan eens live wordt gespeeld op een gameconventie en een paar honderd nerds het nummer woord voor woord meezingen.

Jonathan Coulton – Still Alive – PAX 2008

Ondanks dat ‘Still Alive’ een van de muzikale gamemomenten is die op mij de meeste indruk maakte, zijn er natuurlijk genoeg games met een schitterende soundtrack. Hieronder een paar van mijn favorieten.

Grand Theft Auto IV

GTAIV (IF99) Home is where the Hatred is – Gil scott-herron

Ok, misschien niet specifiek voor deze game gecomponeerd en dus een beetje vals spelen, maar feit is wel dat ik dankzij GTA IV Gil Scott-Heron ontdekte. Muziek is in meerdere delen uit de GTA-serie een belangrijk onderdeel, waarbij je met de keuze uit verschillende goed samengestelde radiostations je favoriete muziek kunt luisteren. GTA IV had zelfs een soort Shazam-achtige functie waarbij je met je mobiele telefoon in de game de artiest en titel van een nummer kon opvragen en zelfs een mp3 kon aanschaffen. Cruisend door Liberty City nieuwe muziek ontdekken, hoe gaaf!

Mega Man 2

Best VGM 153 – Mega Man 2 – Dr. Wily Stage 1 / 2

Er zijn maar weinig themes die zorgen dat ik bij het startscherm niet gelijk doorklik om te gaan spelen. Die van Mega Man 2 is er zo een, ook als het deuntje zo opzwepend dat je juist gelijk wilt gaan spelen. Sowieso is het onvoorstelbaar wat voor muziek componisten als Manami Matsumae wisten te creëren met de beperkingen die een 8-bit console ze oplegde.

The Legend Of Zelda

Legend Of Zelda Hyrule Overworld Theme

Zonder twijfel mijn favoriet, gecomponeerd door Koji Kondo, die als brein achter de muziek van de Super Mario-serie en andere Zelda-delen wordt gezien als een van de grootste legendes in de game-industrie. In latere delen is dit Overworld Theme natuurlijk steeds verder aangekleed met rijkere orkestraties, maar de originele 8-bit versie laat nog wel steeds het beste horen hoe geniaal dit stukje muziek in al zijn eenvoud is.

Zelf favoriete gamemuziek? Ruimte genoeg in de comments hieronder!

  1. [1]In Portal moet je als testobject uit verschillende ruimtes zien te ontsnappen. Je hulpmiddel hierbij is de Aperture Science Handheld Portal Device, oftewel je portal gun. Hiermee kun je twee interruimtelijke en met elkaar verbonden poorten plaatsen op muren, wanden en plafonds. De manier waarop je het ene portal ingaat, bepaalt ook hoe je weer uit de andere komt. Door gebruik te maken van invloeden als zwaartekracht en snelheid kun je bij de uitgang van iedere ruimte komen. Kijk maar.

Tags: , , , , , , , , ,

-->