nummer van 06/01/2012 door

‘Lonely teardrops’ van Jackie Wilson

Dansen tot het eind

Jackie Wilson – Lonely teardrops

Nee.

Goed dansende mannen, ik vertrouw ze niet. Ze zijn me doorgaans te glad en te ijdel. Al vind ik wel dat zulke mannen, laten we de hippe figuren uit hedendaagse danswedstrijden als voorbeeld nemen, erg knappe bewegingen uitvoeren. Vooral robots nadoen kunnen ze als de beste. Vinden ze zelf vaak ook. (Misschien is dat het). (Dat is het).

Maar, ik heb een haat-liefde verhouding met dansende mannen.

Zo vind ik Fred Astaire en Dick van Dyke helemaal niet glad en ijdel, maar charmant en stijlvol. Prince en Michael Jackson, idem dito. Christopher Walken in Fatboy Slims ‘Weapon of choice’ en de heupwiegende man in ‘Lonely boy’ van The Black Keys om van te smullen. Het ene doet me niks, van het andere kan ik maar geen genoeg krijgen. Neem nou James Brown en Sammy Davis Jr. (vanaf 0:44); effortlessly cool.

james brown dancing. with sammy davis jr

A star is born

Zowel Prince, Michael Jackson als James Brown zijn geïnspireerd door Jackie “Mr. Excitement” Wilson. Hoe kan het ook anders, met moves als die van Wilson. ‘Lonely teardrops’ is in dat opzicht een ware traktatie, met Wilsons ‘dropping the knees’ op 1:09 als absolute hoogtepunt. Het nummer is geschreven door Roquel “Billy” Davis (ook wel bekend als Tyran Carlo), pre-Motown Berry Gordy, Jr. en Berry’s zus Gwendolyn. Na Wilsons doorbraak als solo-artiest met ‘Reet petite’, schreef dit trio wel meer hits voor hem, zoals ‘To be loved’, ‘(That’s why) I love you so’ en ‘I’ll be satisfied’. Geen van deze liedjes werd echter zo populair als ‘Lonely teardrops’, dat in 1958 hoog in de hitlijsten kwam te staan.

Tragiek

Privé ging het Wilson een stuk minder voor de wind. Van aanvaringen met de politie tot gewelddadige ruzies met ex-vriendinnen; Wilson leek tijdens zijn optredens de beheersing zelve, maar had de reputatie nogal opvliegend te zijn. Erg ‘lonely’ was hij overigens niet; aandacht van vrouwen kreeg hij genoeg. Dat hij op de avances van menig fan inging kostte hem in 1965 wel zijn 14-jarige huwelijk met Freda Hood, met wie hij vier kinderen had gekregen. Het lot was hen niet gunstig gezind, toen hun 16-jarige zoon Jackie Jr. werd doodgeschoten op het erf van een buurman. Wilson zonk in een diepe depressie en raakte aan de drank. Ook drugs wees hij niet af. Troost zocht hij opnieuw bij de vrouwen.

Lonely teardrops

Het was september 1975 -zijn laatste echte hit had hij in 1967 met ‘(Your love keeps lifting me) Higher and higher’– toen Jackie Wilson een hartaanval kreeg tijdens zijn optreden in het Latin Casino in New Jersey. Het publiek dacht aanvankelijk dat Wilsons ineenstorting op het podium bij zijn act hoorde, waarna luid applaus en gejuich volgde. Een van de eersten die zich om Jackie bekommerde was Cornell Gunter van The Coasters. Maar Wilson ademde niet meer. Inmiddels had ook het publiek doorgekregen wat er was gebeurd; het enthousiasme sloeg om in verwarring. Gunter reanimeerde Jackie, slaagde daarin, waarna een ambulance hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis bracht. Het mocht niet baten. De nogal ernstige hersenbeschadiging bracht Jackie Wilson op 41-jarige leeftijd in een coma, een coma waarin hij acht jaar zou blijven, tot zijn dood in 1984. Hij was toen 49. Verschillende bronnen beweren dat Jackie op het moment van zijn hartaanval ‘Lonely teardrops’ aan het zingen was. De laatste woorden die hij zong voordat hij neerviel waren: “My heart is crying”.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->