nummer van 05/01/2012 door

‘Rose Marie’ van Slim Whitman

De eerste nummer 1 van de eerste hitparadelijst

https://youtube.com/devicesupport

Mijn prikbord op Facebook staat momenteel vol met nummers 1 uit de hitparadelijsten, zoals die waren op de geboortedagen van mijn internetvrienden. Dat komt omdat het volgende spelletje de ronde doet: 1. Zoek uit welk liedje op één stond toen je werd geboren, 2. Zoek het op Youtube en 3. Post het zonder schaamte op Facebook. Eerlijk gezegd interesseert het me geen bal wat de nummer 1-hit was toen een Facebook-vriend werd geboren. Hoe vaak zijn dat nou eigenlijk bijzondere liedjes?

Nederland en hitparades gaan al lange tijd samen. De KRO had er bijvoorbeeld in 1948 al een met Klaas van Beeck’s Hitparadeorkest. In het radioprogramma Uit en Thuis werden elke week de succesnummers van die week ten gehore gebracht, live in de studio, door Klaas. Ook de VARA had toen een soortgelijk programma, maar dan alleen met Amerikaanse liedjes.

Systematiek

Een oude Top 40-lijst.

Het ontbrak die eerste programma’s aan een systeem waarmee ze konden onderbouwen waarom die nummers nou eigenlijk de hitjes van die week waren. Dat begon pas in de jaren vijftig toen op basis van verkoopgegevens van muziekhandelaren lijsten werden samengesteld. Het weekblad Elsevier publiceerde in 1956 de eerste hitparadelijst op basis van die informatie, wat vlug werd overgenomen door andere tijdschriften. In de jaren zestig kreeg de hitparade pas écht een gezicht door de gepubliceerde lijstjes en programma’s die daaraan waren verbonden. Vanaf november 1963 zond bijvoorbeeld het VARA-radioprogramma Tijd Voor Teenagers voor het eerst zijn eigen Top 10 uit op basis van een telefonisch onderzoek onder platenwinkels in heel Nederland. In januari 1965 begon Veronica met een wekelijkse uitzending van de Veronica Top 40 en halverwege 1969 kwam de VPRO met De Hilversum 3 Top 30.

Tegenwoordig kennen we tal van hitlijsten. Eerlijk gezegd heb ik geen idee aan welke ook maar enige waarde wordt gehecht. Als tiener ging ik regelmatig naar de lokale platenboer om de Top 40-lijst van die week door te nemen, totdat ik dat voortaan allemaal kutplaten vond. Sinds toen heb ik er nooit meer een blik op geworpen. Het was hetzelfde gebrek aan spanning dat ik ervaar bij die jaarlijkse Top 2000. Als ‘Bohemian rhapsody’ daar op nummer 1 staat, zucht iedereen dat het altijd maar hetzelfde nummer is. Als het dan eens iets anders is (sinds 1999 is dat slechts twee keer voorgekomen), zanikt iedereen dat het toch beter ‘Bohemian rhapsody’ kan zijn. Tja.

Toch zelf even  kijken

Zonder dat ik het op Facebook wilde zetten, heb ik toch eens gekeken naar de nummer 1-hit op mijn geboortedatum. De hele maand december 1979 stond het verschrikkelijke ‘Weekend’ van Nederlands ‘trots’ Earth & Fire op één. De maand daarvoor was het trouwens ‘Crazy little thing called love’ van Queen. Daar kan ik nog inkomen. In de eerste weken van 1980 stootte niemand anders dan de Kelly Family ‘Weekend’ van de troon met het nummer ‘David’s song’. En verder? Behalve een paar bekende namen waar ik ook geen bal aan vind (Abba, Barbra Streisand en André van Duin die dat jaar een hit had met ‘Nederland, die heeft de bal’) werd in 1980 de nummer 1 gedomineerd door Roland Kaiser, Goombay Dance Band, Lipps Inc, Spargo, Massada en de Gibson Brothers. Wie? Inderdaad.

Slim Whitman trapte de Nederlandse hitparades af.

Veel nummer 1-artiesten raken snel weer in de vergetelheid. Ik ben benieuwd hoeveel mensen Slim Whitman nog kennen. De countryzanger met zijn bijna kitscherige snik was erg succesvol, verkocht 120 miljoen platen en zijn ‘Rose Marie’ was tot 1991 het nummer dat het langste ergens op nummer 1 had gestaan, om van die troon verdrongen te worden door Bryan Adams ‘(Everything I do) I do it for you’. Maar belangrijker nog, in Nederlands állereerste hitparade, zoals die op 10 maart 1956 in de Elsevier werd afgedrukt, stond hij nummer 1 met ‘Rose Marie’.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->