nummer van 04/01/2012 door

‘Roxanne Roxanne’ van U.T.F.O.

Het liedje waarmee de oorlog begon

Roxanne Roxanne By UTFO

Toen de heren van het hiphop-trio U.T.F.O. in 1984 hun eerste single ‘Hanging out’ uitbrachten, hadden ze geen idee welke lange, slepende geschiedenis hen te wachten stond. Binnen enkele weken zou het gezelschap het middelpunt vormen van een hardnekkige rapvete. Een oorlog. De Roxanne wars.

Gedisst door een veertienjarige

Voor het echter zover was, gebeurde het volgende. ‘Hanging out’ was een regelrechte flop. Geen haan die er naar kraaide, geen hond die er brood van lustte. De sympathieke Educated Rapper (had, voor een rapper, een erg erudiet imago), Kangol Kid (had, zelfs voor een rapper, erg veel kangolpetjes) en Doctor Ice (geen idee waarom) hadden de moed al bijna opgegeven, toen B-kant ‘Roxanne Roxanne’ onverwacht tóch nog ontdekt werd door een lokaal radiostation in New York. Binnen een mum van tijd was het liedje over een zekere Roxanne, die mannen ondanks hun charme bleef afwijzen, een gigantische hit in de stad. De drie kregen hun fifteen minutes of fame. Ze namen een clip op, verschenen in alle hippe radioprogramma’s en lokale talkshows. Daar krijg je nogal snel genoeg van als jong, nonchalant jochie. En dus annuleerden de jongens af en toe wel eens een afspraak op het laatste moment, tot groot ongenoegen van de mannen van de radio. Zo kwam het dat op een dag diskjockey Mr. Magic en producer Marley Marl op straat stonden te vloeken over de zoveelste annulering van het raptrio. Toen ze filosofeerden over manieren om de jongens eens flink betaald te zetten, ving een toevallige passant flarden van het gesprek op en besloot zich ermee te bemoeien. “Lolita Shanté Gooden, veertien jaar, ambitieus rapster. Aangenaam. Waarom nemen we niet gewoon een diss-single op over die etters?” Prima plan, vonden de heren. Lolita Shanté werd omgedoopt tot Roxanne Shanté en zou het door U.T.F.O. gecreëerde personage een gezicht en een stem geven.

Roxanne Shanté: "Roxanne's Revenge" (street version mash-up)

De ‘echte’ Roxanne

De single ‘Roxanne’s Revenge’ werd in één take opgenomen, zonder enige voorbereiding. Magic en Marl waren op een waar improvisatietalentje gestuit, een talent dat werd bekroond met wederom een gigantische hit: alleen al in New York gingen 250.000 exemplaren over de toonbank. Een reactie van de heren rappers kon uiteraard niet uitblijven. Een rechtzaak volgde, waardoor Shanté een nieuwe versie van ‘Roxanne’s Revenge’ moest opnemen, dit keer zonder gebruik van U.T.F.O.’s originele beat, en met een pak minder persoonlijke beledigingen. Daarmee was de kous nog lang niet af. Wat Magic en Marl kunnen, kunnen wij ook, dachten de mannen achter ‘Roxanne Roxanne’. En dus namen zij een nieuw nummer op, met hun eigen gastzangeres. Adelaida Martinez mocht onder de naam The Real Roxanne het weerwoord van de geschoffeerde rappers geven. De Roxanne wars waren begonnen.

The Real Roxanne – The Real Roxanne

De oorlog

Nu er drie Roxanne-liedjes tegelijk in de New Yorkse hitparade stonden, kregen andere MC’s er lucht van. Binnen een jaar werden tussen de 30 en 100 reacties op de kwestie opgenomen (het ligt eraan aan wie je het vraagt). Sommige compleet waardeloos, andere hilarisch of steengoed. Het is een goudmijn voor de liefhebber van obscure hiphopplaten in het algemeen en diss tracks in het bijzonder. Een kleine greep uit het aanbod:

Sparky D – ‘Sparky’s turn (Roxanne you’re through)’

https://youtube.com/devicesupport

Sparky D, een rapster waar zelfs menig gangster geen ruzie mee wil krijgen, staat volledig achter U.T.F.O. en haalt in deze track flink uit naar de jonge Shanté. “You sound like you’re fresh outta Junior Highschool / If you think you’re a rapper you must be a fool.” Oh miauw!

Dr. Freshh – ‘Roxanne’s Doctor’

https://youtube.com/devicesupport

“Feel the wrath because you’ve got no class, Roxanne.” Ook Dr. Freshh kiest partij voor de mannen. Genoeg munitie voor een Roxanne–sympathisant om eens met een stevig weerwoord te komen, zou je zeggen.

Gigolo Tony & Lacey Lace – ‘The parents of Roxanne’

Gigolo Tony and Lacey Lace The Parents Of Roxanne

Daar hoefden we niet lang op te wachten. Of de echte ouders van Shanté zo blij waren dat ze werden vertolkt door een rapduo met zulke bedenkelijke namen is een tweede, maar ze mogen trots zijn op de felle manier waarop hun dochter wordt verdedigd.

Crush Groove – ‘Yo my little sister (Roxanne’s brothers)’

Crush Groove – Yo My Little Sister (Roxanne's Brothers)

Dan kunnen Roxanne’s grote broers natuurlijk niet achterblijven met deze funky track. Oorlog haalt muzikaal het beste in de mens naar boven, dat blijkt hier maar weer. Wat een beat.

Rappin’ Roxy – ‘Roxanne’s sister’

https://youtube.com/devicesupport

En daar is het kleine zusje. Wie aan het begin van deze serie nog bang was dat Roxanne te weinig bijval zou krijgen, kan opgelucht ademhalen.

Ralph Rolle – ‘Roxanne’s a man’

Ralph Rolle – Roxanne's a Man (The Untold Story) (Streetwise 1985)

BAM! Net wanneer haar eer volledig gered lijkt komt Ralph Rolle met een vreemde nieuwe wending: Roxanne is eigenlijk een man, die misbruikt is in de gevangenis. Ach, als het rijmt dan is het waar.

Maar er is meer

Voor wie ondertussen nog geen genoeg heeft gehad, kan zich aan de volgende lijst wagen. Het is wel even uitpluizen, want lang niet alle Roxanne’s zijn anno 2011 op internet te vinden. En wees gewaarschuwd: je loopt kans ’s nachts niet te kunnen slapen omdat je die monotone old school hiphop beats niet uit je hoofd krijgt. Succes!

 • Tanganyika – ‘I’m lil Roxanne’
 • Dr. Rocx & Co. – ‘Do the Roxanne’
 • The East Coast Crew – ‘The final word – no more Roxanne (please)’
 • Anthony – ‘Roxanne Is A Man’
 • Blowfly – ‘Blowfly meets Roxanne’
 • DJ Spin Kut – ‘Roxanne Girls Mega Mix 2’
 • Doctor JR Kool – ‘Rap Your Own Roxanne’
 • G–Mann – ‘Roxanne (Is My Girl)’
 • Korner Boyz – ‘The Saga Of Roxanne’
 • Maggotron – ‘Planet Detroit vs. The Roxanne Plague’
 • Mix–Trix 4 – ‘Roxanne Can You Feel It’
 • Potato Chips – ‘Roxanne’s Real Fat’
 • Ricardo & Chocolate Boogie – ‘Do It Ricardo (Roxanne’s Man)’
 • Rocksann – ‘She Died’
 • Starrlite – ‘Watch Out Roxanne’
 • The Invasions – ‘Roxanne’s Dis’
 • The Invasions – ‘Roxanne’s Man’
 • The Overnite Bandits – ‘Roxanne’s Baby’
 • Zelee featuring Osé – ‘No More Roxanne (Roxanne No More)’

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->