nummer van 03/01/2012 door

‘Shanghai Cigarettes’ van Caitlin Rose

Cynisme op zijn lieflijkst

Caitlin Rose – Shanghai Cigarettes

Vierentwintig jaar is ze pas, maar als je Caitlin Rose over de liefde hoort zingen denk je eerder aan een cynische oude man, die terugkijkt op een leven vol stukgelopen relaties en alle hoop heeft opgegeven. Niet dat het een en al bittere ellende is die deze jongedame uit Nashville, Tennessee bezingt, maar af en toe komen er tekstregels voorbij waar de zwartgalligheid vanaf druipt. Een mooie combinatie met haar ontwapenende verschijning en tranentrekkende stemgeluid, die je met zinnen als “And love is just one more useless thing you don’t need, but you can’t throw away” soms de adem letterlijk beneemt. Een schril contrast met het plezier waarmee ze op het podium staat en met gevoel voor humor het publiek om haar vinger windt. Zoals ze zelf zegt is het gewoon de manier waarop men in het zuiden van Amerika met tegenslagen omgaat: “When you’re sad you drink a beer, write a song and say: well, shit…”

Een paplepel vol country

Die combinatie van een plaat vol breakup songs en nuchtere humor zorgt voor een fraaie balans op haar debuutalbum Own Side Now. Haar accent en manier van zingen verraden natuurlijk direct een opvoeding die gekleurd is door country muziek. Ook niet zo gek als je bedenkt dat haar moeder de countryzangeres Liz Rose is, die bijvoorbeeld Taylor Swift aan drie Grammy-nominaties hielp met het nummer ‘You Belong With Me’. Toch is Own Side Now geen typische countryplaat, invloeden uit pop en soul zorgen juist dat het allemaal wat toegankelijker, frisser en eigentijdser klinkt. Dat beviel ATO Records blijkbaar ook (het label van o.a. Drive-By Truckers, Primus en Dawes) en tekende de zangeres eerder dit jaar en bracht daarbij gelijk haar album uit 2010 opnieuw uit. Voorlopig helaas nog geen nieuw werk dus, maar nog even teren op dat uitstekende debuutalbum. Gelukkig brengt dat haar ook weer naar Nederland, want op 14 februari speelt Caitlin Rose in de Bitterzoet in Amsterdam. Gegarandeerd een geslaagde Valentijnsdate.

Stug volhouden he, die Caitlin

Een van de nummers die direct opvalt tussen al die sfeervolle weemoedigheid, is het up-tempo ‘Shanghai Cigarettes’. Hoewel de muziek anders doet vermoeden, gaat het hier opnieuw over een relatie die z’n beste tijd heeft gehad, waarbij ditmaal een pakje sigaretten symbool staat voor het einde ervan. De gitaren en tamboerijn in de intro zorgen gelijk voor een heerlijke soulvibe, waarna Rose je er met haar stem al snel weer aan helpt herinneren dat we toch echt nog in Nashville zijn. Mooi ook hoe ze zich niet laat opjagen door de gretigheid van haar band en precies haar eigen lijzige, laidback zelf blijft die ingetogen een verloren liefde overpeinst. Iedere zin beantwoord door een heerlijk twangy gitaartje, die op 2:10 eindelijk los mag in een lekker soepele solo. Daarna even een mooi ingetogen momentje met akoestische gitaar en orgel waarna Rose toch definitief een streep door de relatie zet, met een hartverscheurend uitgerekte “Goooooohooohooohooo” op 3:21.

Zoals gezegd is ‘Shanghai Cigarettes’ zowel qua tempo als instrumentatie een van de nummers die eruit springt op ‘Own Side Now’. De rest van de plaat is echter ook absoluut de moeite waard. Openingsnummer ‘Learnin’ To Ride’ heeft de mooiste snik in een zanglijn van de hele plaat, ‘Things Change’ is in al zijn ingetogenheid eigenlijk het bijna sacrale hoogtepunt van het album en een nummer zoals ‘Own Side’ vat eigenlijk alle blues die Rose bezingt in een nummer samen.

Caitlin Rose – Own Side

Tags: , , , , , , , , ,

-->