Subject of My Thoughts – Michel Terstegen & Dave von Raven

Tweede kerstdag! Ik heb het overwogen hoor, om een kerstnummer als nummer van de dag te kiezen vandaag. Maar ik doe het niet en waarom, dat vertel ik zo. Eerst ga ik toch wat kerstmuziek die mijn seal of approval krijgt met jullie delen. Laid Back, mijn favoriete Cloudcaster, heeft een jazzy kerstmix van dj TomE voor jullie en op Spotify kan je deze twee fantastische playlists vol soulvolle en funky kerstliedjes vinden: Perfect Black Christmas van Guuzbourg en Christmas In The City van Daptone Records. Zo… nu kan er wat fatsoenlijks opgezet worden wanneer je vanavond familie over de vloer krijgt.

De vroege dood van het kerstgevoel

Maar geen kerstnummer als nummer van vandaag dus. Je moet weten, ik heb het echt HE-LE-MAAL gehad met kerst ondertussen. Dat was ook eergisteren al het geval eigenlijk. Niet dat ik geen zin had in al die kerstdiners hoor. Die vind ik prima. Met goed eten en goed gezelschap doe je mij altijd een plezier, wat de reden ook mag zijn. Ik was merry merry Christmas al beu omdat ik de laatste weken werkte op het postsorteercentrum van PostNL. Honderden melige kerstkaarten heb ik al in mijn handen gehad. Dat is op zich niet zo erg. Of je nu eenbelastingbrief, reclamefolder of kerstkaart naar de juiste ontvanger probeert te krijgen, dat maakt niet zoveel uit. Wat het echt erg maakte was de radio die heel de dag opstond. Sky Radio –the Christmas station– heeft mijn kerst dit jaar prematuur om zeep geholpen. Waarvoor dank. Nu kan ik best wel wat hebben hoor, maar aan de zondvloed aan clichés die Sky over de mensheid heen laat komen (voorbeeld: elk uur minstens twee nummers van Mariah Carey) is geen weerstand te bieden. Stapelgek werd ik er van.

Nu het nog kan…

De tweede reden waarom ik niet voor een kerstnummer gekozen heb en wel voor ‘Subject of my thoughts’ van de Nederlandse beatband Sandy Coast, is dat vrijdag het nieuws naar buiten kwam dat de Utrechtse platenzaak Da Capo er mee ophoudt. Op zich geen uitzonderlijk nieuws aangezien wel meer Da Capo voor zijn gegaan in deze moeilijke tijden, maar in dit geval is het wel extra jammer. In augustus van dit jaar vierde Da Capo haar vijfentwintigste verjaardag. Helaas was eigenaar Michel Terstegen er niet meer bij om dit jubileum te vieren. Een maand eerder was hij aan kanker overleden.

Bovenstaande clip is een opname van een optreden dat The Kik gaf op Record Store Day. Officieel nam Da Capo niet deel aan de feestdag voor platenzaken, maar Michel had The Kik gevraagd om een setje te komen spelen. Natuurlijk ging ik even langs. Het was een akoestisch optreden, zonder drum. The Kik wisselde eigen materiaal af met covers en een occasionele onderbreking omdat een auto tussen hen en het publiek heen moest rijden. Het optreden werd afgesloten met ‘Subject of my thoughts’, een nummer dat Michel gevraagd had te spelen. Het was duidelijk dat Michel er niet goed aan toe was, maar net dat maakte dit misschien wel zo bijzonder. Het was een laatste tour de force, een laatste keer op het podium, ook al was het op de straatstenen van de Oudegracht. Michel genoot overduidelijk.

Sinds het overlijden van Michel hielden wat vrienden de zaak nog open, maar op 31 december, zaterdag dus, sluit Da Capo definitief de deuren. Natuurlijk is het zonde dat zo’n fantastische zaak onder deze omstandigheden moet sluiten. Het enige wat we kunnen doen is er nog een weekje van genieten. Dat ga ik in ieder geval doen. Ik zie jullie daar!

Tags: , , , , , ,

-->