nummer van 17/12/2011 door

‘Fine for now’ van Grizzly Bear

Wij waren niet teleurgesteld

https://youtube.com/devicesupport

Voordat Grizzly Bear´s album Veckatimest in mei 2009 uitkwam, was het al maanden op internet te vinden. Gelekt. Als goede ouders lieten de bandleden weten niet boos te zijn op ongeduldige luisteraars, maar wel teleurgesteld: van het geluid waar ze in de studio zo op gebeuld hadden, was op de lage kwaliteit torrentversies zo goed als niks over. Zonder eten naar bed en een maand huisarrest. Maar wel met een geripte Veckatimest op de computer – er bestaan ergere straffen.[1]

Natuurlijk hadden ze gelijk. Alle lagen en subtiliteiten die op Veckatimest te horen zijn, waren honderd keer de moeite van het wachten waard. Maar, en ja het is een flauw compliment, ook door de slechte kwaliteit heen waren de nieuwe melodieën en harmonieën van Grizzly Bear’s derde album al een cadeau op zich. Jonny Greenwood (Radiohead) zal maar over je zeggen dat je zijn favoriete band bent. [2]

Zoet snoepje

Veckatimest beet de spits (officieel) af met de single ‘Two weeks’; een picture perfect popliedje. Het was een voorproefje op de Beach Boys-achtige droomkoortjes en ritmespelletjes die de plaat sieren, maar het was ook het zoetste snoepje dat op het album te vinden is. De singlekeuze is begrijpelijk: ‘Two weeks’ was met zijn superherkenbare pianonoten, Victoria Legrand (Beach House) in de koortjes, en een grappige videoclip een perfect lokmiddel voor wie het album nog niet binnengehaald had.

Maar dit soort snoepjes verliezen ook snel hun smaak. Met een ‘I live with you’ (een kruising tussen een Disneysymphonie en een stampende notenwervelwind) is het moeilijker scoren, maar het laat wel bij iedere luisterbeurt op 1:09 opnieuw je hersenen kraken – hoezo zit hier een saxofoon?

Grizzly Bear – I Live With You

Kitsch? Misschien. Net als Michael “What a fool believes” McDonald vragen je liedje in te zingen. Kijk en vergelijk:

Grizzly Bear – While You Wait for the Others [Official Music Video in HD]

Grizzly Bear – While You Wait For The Others (feat. Michael McDonald)

Fine for now

En dan is er ‘Fine for now’, het liedje bovenaan dit stuk. Ruim vijf minuten aan getouwtrek tussen wisselende snelheden en instrumentaties, langzaam maar zeker toewerkend naar een soort muzikale vulkaanuitbarsting (5:09). Daniel Rossen, met zijn jaloersmakende, halfhese stem en Ed Droste’s ronde, hoge kopstem (de zeldzame luxe van het hebben van twee echte leadzangers in één band!) maken het compleet. Slepende ritmes (van 0:30 tot 0:40), lange en harde gitaar- en drumuitbarstingen (1:06 tot 1:18) en kalmerende We’re all faltering…-achtige zanglijnen; alles zit op zijn plek, alles werkt. Als de volgende plaat ook maar iets hiervan weg heeft, bied ik nu al mijn excuses aan.

  1. [1]Of met de film Blue Valentine op DVD, waar uitgeklede versies van de liedjes op Veckatimest de gehele soundtrack vullen, ook niet erg.
  2. [2]In 2008 opende Grizzly Bear voor Radiohead tijdens de tweede helft van hun Amerikaanse tour.

Tags: , , , , , ,

-->