nummer van 12/12/2011 door

‘Ease On Down The Road’ van Michael Jackson & Diana Ross

De zwanenzang van blaxploitation

The Wiz (3/8) Movie CLIP – Ease on Down the Road (1978) HD

Het was me volledig ontgaan voor ik het in de krant las, maar op 1 december kwam de filmklassieker The Wizard Of Oz uit 1939 terug naar het grote scherm. Voor NRC Next is de digitaal opgepoetste heruitgave reden genoeg om Dorothy, de vogelverschrikker, de leeuw en de blikken man op de voorpagina te zetten en twee bladzijdes –vooraan in de krant, niet achteraan waar films doorgaans besproken worden- aan de film te besteden. Er wordt ingegaan op de vraag waarom we in hemelsnaam naar een zeventig jaar oude film zouden moeten gaan kijken. Nostalgie, zou ik zeggen. Of lekker ouderwets vermaak of omdat het eens wat anders is dan New Kids Nitro. NRC-redacteur Hans Beerekamp houdt er een andere mening op na. Hij vindt de film brandend actueel.

Wetenschappelijk geneuzel

Beerekamp geeft een overzicht van de verschillende theorieën die het succes van The Wizard Of Oz verklaren:

1. het is een verzoening met de werkelijkheid (“there’s no place like home”)
2. het gevecht met de Slechte Heks van het Westen is een vorm van seksuele initiatie
3. het is een model voor het overwinnen van angsten en vooroordelen, voor emancipactie van onderdrukte minderheden en voor religiekritiek

Vaak zijn zulke theorieën wel interessant om te lezen hoor. Ik heb het artikel van Beerekamp ook met plezier gelezen, maar uiteindelijk vind ik het vaak toch vooral wetenschappelijk geneuzel. Zoeken om het zoeken. Mensen gaan naar die film omdat ze Judy Garland ‘Somewhere Over The Rainbow’ willen horen zingen.

Judy Garland – Over The Rainbow (Subtitiles)

The Wiz

Recent in een stoffig zaakje gevonden voor €2. Origineel, inclusief poster, tekstboek en bestelbon voor Wiz T-shirts. Zouden ze nog leveren?

Het artikel in NRC Next heeft mij er niet tot toe gezet om de film weer eens te zien. Wel heb ik de soundtrack van The Wiz (1978) uit de kast getrokken. The Wiz is de blaxploitationbewerking van The Wizard of Oz. Eerder vertelde ik al over de droom die Motownbaas Berry Gordy had om van zijn artiesten ook filmsterren te maken en The Wiz is hier een perfect voorbeeld van. De film werd geproduceerd door Motown en de twee grootste sterren van het soullabel, Diana Ross en Michael Jackson, namen de hoofdrollen op zich. De soundtrack, ook op Motown uitgebracht natuurlijk, werd geproduceerd door Quincy Jones en de nieuwe nummers kwamen van de hand van Nick Ashford en Valerie Simpson.[1]

De film flopte zowel bij de recensenten als bij het publiek.[2] Er wordt zelfs gezegd dat The Wiz het einde van blaxploitationfilms inluidde omdat het een financiële ramp was. Flop of niet, de film heeft zeker ook positieve gevolgen gehad. Zo ontmoetten Jackson en Jones elkaar voor het eerst. Een jaar later werkten de twee samen aan Jacksons album Off The Wall, het album dat zijn sterrenstatus bevestigde. De rest is geschiedenis.

  1. [1]De meeste nummers komen van de musical uit 1975 en zijn geschreven door Charlie Smalls en Luther Vandross.
  2. [2]Maar kreeg desondanks toch vier Oscarnominaties.

Tags: , , , , , , ,

-->