nummer van 07/12/2011 door

‘Little Black Submarines’ van The Black Keys

Virale campagnes en jatwerk. En een pracht van een nummer.

9 oktober 2011. Een vage advertentie in de tweedehands auto-sectie van de Amerikaanse krant Akron Beacon Journal.

Priced to sell –
Grab the Keys and go!
Contact Pat or Dan at
(330) 510-1206

Fans wisten direct wat er aan de hand was. De enige Pat en Dan die zij als duo kenden waren de Black Keys. De hoofdletter K in in de tweede regel bevestigde het vermoeden dat ieders favoriete retrogaragehammondbluesrockband bezig was een virale campagne op te zetten. Zou er een nieuw album aankomen? Een grote tour in een oud brik? Daar past geen backline in. Misschien akoestisch? Of betekende het weggeven van de Keys dat de heren van plan waren de pijp aan Maarten toe te vertrouwen? Een dag later kwam een nieuwe aanwijzing. Een video-advertentie. Weer een tweedehands auto.

Nieuw album

Daar was het dan. Na een hoop hilarisch gestuntel van acteur Bob Odenkirk (ongetwijfeld beter bekend als Saul Goodman in Breaking Bad) vertelde het laatste frame van de video ons waar het allemaal om te doen was. “The Black Keys. El Camino. December 6.” En man wat hadden we er alweer zin in. De laatste klanken van Brothers uit mei 2010 smaakten naar zoveel meer. De hype werd verder opgevoerd, nepwebsite wannabuyavan.com uit de grond gestampt. De grootste klapper was natuurlijk de internetrelease van de eerste single: ‘Lonely Boy’. De ontzettend grappige video was al een viral op zich. Het geroezemoes rond El Camino werd verruild voor luid geschreeuw. Iedereen wilde een glimp opvangen van de malle actor/musician/part-time security guard Derrick T. Tuggle die in het drie-minuut-veertien durende filmpje danste alsof zijn leven ervan afhing. Het uitkijken naar de nieuwe plaat werd zo reikhalzend dat menig Black Keys-fan er als Lange Jan van de Efteling begon uit te zien.

De auto

Vreemd genoeg is de auto, die we op de hoes en in de advertenties nu al zo vaak voorbij hebben zien komen, géén Camino. Het is de eerste generatie Chrysler Town & Country waarmee de band in de beginjaren mee tourde. Toch lijken ze wel erg veel op elkaar. Vergelijk Chrysler eens met deze video van een echte Camino-reclame uit de jaren 70.

Led Zeppelin

Het is inmiddels 7 december. El Camino staat al een tijdje op de Luisterpaal en is welgeteld één dag officieel uit. Tijd om de balans op te maken. Het aanvankelijk ingetogen ‘Little Black Submarines’ valt direct op en siert de plaat op als compacte vierminutenversie van ‘Stairway to Heaven’. Bijna letterlijk: over het refrein “Everybody knows that a broken heart is blind” kun je met gemak Robert Plants zanglijn uit 1971 heen zingen. Boeien. Led Zeppelin jatte het hoofdthema van hun grootse hit weer van Spirits beduidend minder succesvolle ‘Taurus’. Een stuk opzichtiger, overigens. ‘Little Black Submarines’ komt er in haar eerste helft vrijwel zonder dubbel gevoel van af. Het is een erg, erg mooi liedje. Goede tekst, heerlijke ritmiek in de half geplukte, half getokkelde gitaarpartij, Auerbachs stembanden zijn op dreef.

Tom Petty

Vroeger, toen je echt nog niet anders kon dan albums vanaf een platenspeler of cassettedeck beluisteren, had je gezworen dat deze parel van een folksong op 2:04 afgelopen was. Helaas kennen wij dit soort verrassingen niet meer. Tot op de seconde maken cd-spelers, iPods en computers ons schreeuwerig duidelijk hoeveel we nog op de teller hebben. Dat we niets hoeven te vrezen, nog ruim twee minuten te gaan. Het nummer slaat om. Het is niet per se de overstuurde gitaar waarvan we schrikken, maar vooral van het thema dat het ten gehore brengt. Was ‘Mary Jane’s Last Dance’ niet ook in de Verenigde Staten een grote hit in 1993? Waren onze vrienden Pat en Dan in dat jaar toevallig op schoolreisje naar Antarctica? Lagen ze beiden in coma? Hadden ze betere dingen doen dan naar MTV te kijken, waren ze aanwezig bij de splitsing van Tsjecho-Slowakije? De ondertekening van het vrouwenverdrag in Suriname? De oprichting van RTL5? Wat de mannen ook aan het doen waren, ze moeten Tom Petty and the Heartbreakers compleet gemist hebben:

Tom Petty And The Heartbreakers – Mary Jane's Last Dance

Onweerstaanbaar

En toch is het een onweerstaanbaar nummer, dat ‘Little Black Submarines’. Vanaf het moment dat de Mary Jane-riff erin knalt is een bureaustoelpogo onvermijdelijk, meedeinen verplicht. Gitaarpartijen en zangstemmen stapelen zich op om samen tot een climaxerend “Everybody knows that a broken heart is blind” te komen. Een staccato riff, die − ik kan het ook niet helpen − toch weer wat aan Zeppelin doet denken, luidt een ruige bluessolo in. Ze gaan los. Rammen. En dan is het veel te plotseling voorbij. Nog deinend vraag je je af waar die lekkere beat en dat karakteristieke gitaargeluid ineens gebleven zijn. Je zet hem nog maar een keer aan. En vanaf dat moment hebben ze je te pakken. De Black Keys zijn terug.

Update 5 september 2012
Middels deze tweet wees Henkjan Smits mij erop dat de Keys met dit nummer leentjebuur spelen bij nog een derde band: luister maar eens naar Blind Faiths ‘Can’t Find My Way Home’. Grappig.

Tags: , , , , , , , ,

-->