nummer van 06/12/2011 door

‘Marley Purt Drive’ door Lulu

Soul uit Schotland, waarom ook niet?

Begin dit jaar schreef Gijs op dit blog al eens over de twee covers van Eddie Hinton, die het laatste album van de Drive-By Truckers sieren. Ik was gelijk net zo gefascineerd door deze voor mij tot dan toe onbekende songwriter en verheugde me op een mooie zoektocht naar verder materiaal van de man. Waar Gijs vooral in de ban was van ‘Everybody needs some love’, werd ik meer gegrepen door het door bassiste Shonna Tucker gezongen ‘Where’s Eddie[1] Een man die een nummer over zijn eigen persoon schrijft, vanuit een wanhopig verlangend vrouwelijk perspectief en daar nog op een geloofwaardige en beladen manier mee weg komt. Of er zat een flinke steek los bij die man, of hij was geniaal. Het zal ongetwijfeld een combinatie van die twee geweest zijn.

Schots soulsterretje

Zoekend naar het origineel kwam ik uiteindelijk terecht bij de Schotse Marie McDonald McLaughlin Lawrie, oftewel Lulu. Opgegroeid in de buurt van Glasgow scoorde ze op haar vijftiende al een hit in de UK met een cover van ‘Shout’ van The Isley Brothers.

Haar muzikale carrière had zo een vliegende start en bracht haar later onder meer optredens in films, tv-series, een winnend nummer op het Eurovisie Songfestival van 1969 (‘Boom bang-a-bang‘) en zelfs de titeltrack voor de James Bond film The man wih the golden gun (1974).

Met dank aan The Bee Gees

Een paar weken voor haar optreden tijdens het Eurovisie Songfestival was Lulu getrouwd met Maurice Gibb van The Bee Gees. Beiden waren net twintig jaar oud en het huwelijk was niet bestand tegen de druk van de muzikale loopbanen van de twee talenten. Gibbs liefde voor de fles hielp daarbij evenmin. Haar relatie met Gibb leverde Lulu echter nog wel een platencontract op met Atco Records, dat in 1970 haar album New Routes uitbracht, opgenomen in de fameuze Muscle Shoals Sound Studio. Een plaat waaraan The Bee Gees meeschreven maar waarop ook slidekoning Duane Allman is te horen, evenals een nummer van Eddie Hinton. Laatstgenoemde is samen met Donnie Fritts verantwoordelijk voor het meeslepende ‘Where’s Eddie’, dat dit jaar dus ook verscheen op Go-Go boots van de Drive-By Truckers.

Het nummer van vandaag is het openingsnummer van de New Routes en eveneens een cover. ‘Marley Purt Drive’ verscheen een jaar eerder namelijk al op het Bee Gees album Odessa. In die uitvoering is het een laidback nummer met een zwoele countryvibe, enigszins verkitscht door de wat overbodige strijkers. De versie van Lulu tilt het allemaal echter naar een veel hoger niveau. Alleen de openingszin “Sunday morning, woke up yawning” laat al meer bezieling horen dan The Bee Gees in hun hele viereneenhalve minuten doen. En die licks van Allman die de overpeinzingen van Lulu beantwoorden na iedere zin. Zeker niet zijn meest flitsende gitaarwerk, maar binnen de relaxte sfeer van het nummer in hun eenvoud perfect geplaatst. Helaas worden ze na het eerste couplet naar de achtergrond gedrukt door de ietwat frivole blazerssectie. Maar goed, des te fijner is het als Allman na het tweede refrein weer even ruimte krijgt om te laten horen wat ie kan. Een mooie toevoeging, maar uiteindelijk is het toch de soulvolle stem van de kleine Schotse die het nummer draagt.

  1. [1] Vandaag werd helaas bekend dat Tucker de band verlaten heeft.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->