nummer van 06/11/2011 door Mark de Kock

‘Corpus Christi Carol’ van Jeff Buckley

Te vroeg verdronken vleesgeworden charisma

Muziek is een onlosmakelijk onderdeel van elke dag voor onze zondagsgast Mark de Kock. Geen muziekgenre is te veel en bij elke gemoedstoestand volgt een zoektocht naar de ideale track. 22Tracks? Spotify? Soundcloud? Hij is fan, donateur en nog net niet – zelfbenoemd weliswaar – meesterambassadeur. Hij had zelfs al contact met de 22tracks-boys voor een shirtsponsorcontract! Runt een eigen interactief bureautje, gespecialiseerd in alles dat een internetconnectie heeft en mobiel is.

Jeff Buckley – Corpus Christi Carol

Het moet nu zo’n tien jaar terug zijn dat ik diep in mijn hart werd geraakt door de stem van Jeff Buckley. De zoon van Tim Buckley (succesvol jazz- en folkartiest) stond in één klap op mijn radar en is er nooit meer van verdwenen.

Emotie is meer dan een woord vangen kan

Weinig hedendaagse artiesten kunnen, dwars door de noten heen, zo’n emotievol verhaal vertellen. Jeff produceerde klanken die voorbijgaan aan de rauwe woorden die worden uitgesproken. De woorden hebben hun betekenis, maar het had evengoed een boodschappenlijst kunnen zijn. Je ervaart de pijn, eenzaamheid, liefde en warmte alsof het jou overkomt op het moment dat het nummer je oorschelp vult. Een woord geeft duiding, de klank betekenis.

De oorsprong van briljant

Waarom vallen sommige mensen op in de massa en komen zij verder, presteren zij meer in hun leven? Wat maakt hen briljant? Kijkende naar Jeff was het de passie in zijn stem gecombineerd met natuurlijk charisma, rauw talent en een tumultueus leven. Zijn levenservaring werd opgebouwd met een drugsgebruikende vader (die pas werd ontdekt toen Jeff acht was) tot aan de vriendin, Joan, die later bekend zou worden als artiest onder de naam Joan as Police Woman. Voor veel zangers groeit de stem en zijn geluid door jarenlange training. Het bereik en de karakteristieke toon wordt langzaam volwassen. Voor Jeff kwam deze groei als vanzelf en zo snel dat hij voor zijn dertigste volwassen was.

Uit het leven gegrepen

Veel van de nummers die Jeff vertolkte, waren zelf geschreven en gecomponeerd. Lange tijd kon hij in een club in New York zijn nummers laten horen en verfijnen. Van deze optredens zijn na zijn dood meerdere opnames uitgebracht. Waarom? Omdat er eigenlijk te weinig materiaal daadwerkelijk op een cd/plaat belandde. Tijdens de stroef verlopende opnames van zijn tweede album ging Jeff voor een korte zwempartij te water om pas een week later, verdronken, te worden gevonden. Waarschijnlijk was hij meegesleurd door een sterke onderstroom in de rivier. Op zijn dertigste, met nog een lange succesvolle carrière als toekomst, uit het leven gegrepen. Niet door drugs of andere artiestentraps, maar een zwempartij voor de nieuwe opnamedag…

Het nummer

‘Grace’ is een typerend nummer voor Jeff. Een nummer dat laat horen hoe zijn stem je kan raken met melodie en diepgang. Als alternatief raad ik je aan te luisteren naar ‘Corpus Christi Carol’, ook van het Grace-album. Hierin herken je nog altijd de rust in zijn verhalende stem, maar ook de pure emotie én de complexiteit van het verhaal dat hij vertelt. Alleen een man met zo’n zuivere stem en dermate breed bereik kan zich wagen aan ‘Corpus Christi Carol’, het verhaal van een stervende ridder.

Tot slot is het om een goed beeld van Jeffs leven te krijgen de moeite waard om onderstaande documentaire te bekijken. Het is een intrigerend verhaal met tact en inzicht in de artiest, gebracht door de BBC. Het beeld en geluid zijn niet optimaal, maar dat mag de pret niet drukken.

Tags: , , , , , , ,

-->