nummer van 22/10/2011 door

‘The Rat’ van The Walkmen

Matt, the rat

The Walkmen – The Rat + lyrics

Toen ‘The Rat’ in 2004 als single uitkwam, werd het The Walkmen al snel duidelijk dat ze dit nummer heel vaak zouden gaan spelen. Amerikaanse tv-series als The O.C. wilden het liedje in hun aflevering hebben en geen concert kon meer compleet zijn zonder. Iedereen hield van de eenvoudige, pakkende melodie en het extreme energiegehalte. Dat terwijl ‘The Rat’ voor de band zelf eigenlijk niets meer was dan een geluk bij een ongeluk. Ze vonden het simpelweg “the funniest thing ever” om drummer Matt Barrick zijn armen uit zijn lijf te zien spelen.[1]

Niet te serieus, graag

De leden The Walkmen dragen een soort interne ernst met zich mee die er al vaker voor gezorgd heeft dat hun grappen niet meteen als dusdanig zijn opgepikt. Zo dankt hun eerste plaat zijn titel aan niets meer dan de meligheid van bassist Walter Martin die tijdens een studiosessie alsmaar woorden achter elkaar bleef plakken, totdat het nogal pathetische Everyone That Pretented To Like Me Is Gone overbleef. The Walkmen’s één-op-één kopie van het NilssonLennon album Pussy Cats hoeft ook niet al te serieus genomen worden – ze hadden gewoon wat gratis studiotijd over.

Voor ‘The Rat’ geldt hetzelfde. Het liedje is niet voortgekomen uit de behoefte een reële woede te ventileren, maar kreeg spontaan vorm tijdens een jamsessie. Drummer Matt Barrick zette een ritme in dat hem dwong als een op hol geslagen machine op zijn drumstel te slaan, en gitarist Paul Maroon deed zo snel als hij kon mee. Zanger Hamilton Leithauser schreef de tekst in een paar minuten terwijl hij de rest van de band het bijna in hun broek deden van het lachen bij het zien van hun collega’s die zich zo aan het uisloven waren. Et voilà. De hit. Het kan een beetje een desillusie zijn om van de makers van een van je lievelingsliedjes te horen dat dit het echte verhaal achter het werk is, maar toch raakt ‘The Rat’ meer dan één goede snaar. Of het nu bedoeld of onbedoeld was. Laten we er dus gewoon serieus op ingaan, want er zijn op z’n minst drie redenen om heel veel van ‘The Rat’ te houden.

1. De tekst

In al zijn simpliciteit beschrijft ‘The Rat’ op een ultiem rake manier het post-breuk gevoel; de boosheid vermengd met verdriet en wanhoop. De tekst van het couplet herhaalt zich drie keer, met slechts kleine aanpassingen. We horen steeds weer dezelfde verwijten, dezelfde retorische vragen. Simpel, maar raak.

You’ve got a nerve to be asking a favor
You’ve got a nerve to be calling my number

Dan krabbelt Leithauser terug, want hij vraagt op zijn beurt net zoveel van zijn ex-geliefde.

Can’t you hear me out, calling out your name?
Can’t you hear me out, pounding on your wall?

Alleen een korte bridge breekt het nummer in tweeën. Extreme kwetsbaarheid op 2:34.

When I used to go out, I would know everyone that I saw
Now I go out alone, if I go out at all

Voor het narratief nog een detail: voordat ‘The Rat’ werd opgenomen, maakte het ruim een jaar deel uit van de live-sets en werd het nog aangekondigd als ‘Girls at Night’. Het roept beelden op van avondjes uit in het New Yorkse nachtleven met teveel drank en verleidingen, die slecht afliepen voor de held van dit verhaal.

2. Leithauser’s zang

In de opname is het al een beetje te horen, maar vooral is het live te zien: Leithauser krijst de zinnen er zo fel uit als hij kan. Hij lijkt zijn stembanden bijna teveel te willen forceren om het gewenste effect te bereiken. Hoe het ook zij, de opgezette ader in zijn nek, het werkt. Zie het hier en hier. (Excuses voor de herhaling, maar ik probeer hier een punt te maken.)

3. Barrick’s drumpartij

Matt Barrick is eigenlijk de echte held − in ieder geval in mijn verhaal. Met een onwaarschijnlijk snelle techniek speelt hij minutenlang de 16e noten en rondt hij de maten als een tierelier met fills af. De live-beelden liegen er niet om. Nog iets leuks van de live-beelden: we kunnen als kijker opeens meedoen met de inside joke van de band; Barrick gaat bijna lijken op een rat als hij dit nummer drumt. Sorry, Matt.

The Walkmen – The Rat – ridiculous drumming

  1. [1] Bron: http://www.youtube.com/watch?v=mqR1gWt6BTM

Tags: , , ,

One Response to “‘The Rat’ van The Walkmen”

  1. Door alle opwinding raakt deze fantastische tip van de dag bijna ondergesneeuwd!

Leave a Reply

-->