nummer van 18/10/2011 door

‘Back from the Grave’ van El Guapo Stuntteam

Wordt er nog spannende muziek gemaakt?

Hoe komt het toch dat België altijd net betere bands heeft dan Nederland (zie ook Kris’ stuk van gisteren over Belgische pop)? En betere muziekfestivals en misschien ook wel een betere radiozender? Gezapige indierock uit de polder, knullige singer/songwriters op de dijk met de wind in de rug, de zorgvuldig maar zoutarm bereide ‘rock’ bij De Wereld Draait Door die naar spruitjes ruikt, daar zijn we goed in ja. Maar wordt het ook wel eens spannend?

Dat wordt het namelijk wel bij ‘Back from the grave’ van het Belgische El Guapo Stuntteam.[1] De zachte openingstonen en het voorzichtige strijken over de snaren, kunnen niet anders dan opgevolgd worden door een band die snoeihard aan de haal gaat met die melodie. Om dan met een steady ritme een soort pre-couplet aan te vangen en daarna de zanger in de strijd te gooien. Eigenlijk is na 29 seconden het nummer al vier keer begonnen.

Beproefd trucje

Captain Catastrophy, een vaste waarde bij optredens van EGS, zette zich altijd in de hens.

Het couplet wordt afgewisseld met korte refreintjes: “Get back, get back from the grave.” In het tweede couplet komt dan een van mijn favoriete trucjes aan bod om een couplet nét wat anders te maken dan de eerste keer. Op de derde zin van de zanger varieert een van de drie gitaren en speelt wat extra akkoorden (vanaf 0:56).[2] De zanger volgt de gitaar en zo veranderen ze samen het stukje muziek, terwijl de basisriff gewoon wordt doorgespeeld. Het maakt het allemaal net wat, tja, spannender. Een simpel trucje, dat maar één keer wordt toegepast in het hele nummer. Een minder liedjesschrijver zou het vaker doen.

Begin 2009 gaf de band er de brui aan, na zijn dik twaalf jaar lange leven. El Guapo Stuntteam maakte vier albums waarop een duidelijke ontwikkeling is te horen: van wilde garage-rock tot de opzwepende rock die op het in 2007 verschenen Accusation blues is te horen. ‘Back from the grave’ is het openingsnummer (hoe kan het ook anders) van die plaat. De band toerde over de hele wereld, speelde in het voorprogramma van Deep Purple, trad op met Gwar, Turbonegro, Danko Jones.

Zombies

Iets anders. Horrorliefhebbers moeten misschien een moment nemen om bovenstaande clip eens helemaal te kijken. De clip van ‘Back from the grave’ is gemaakt door Toon Aerts en hij is overduidelijk geïnspireerd door het betere splatter-, zombie- en horrorwerk.[3] Dat is geen verrassing. In 2004 maakt Aerts ook al een clip voor de band en put daarvoor uit dezelfde inspiratiebron. Kijk maar eens naar die clip, van het nummer ‘Battles Across The Stereo Spectrum’ van het gelijknamige album. De Iron Maiden-invloeden zijn trouwens wel heel erg duidelijk te horen, of niet?

El Guapo Stuntteam

Inmiddels bestaat El Guapo Stuntteam al twee jaar niet meer, jammer genoeg. We missen de vuige rock en Captain Catastrophy die zichzelf keer op keer in de fik zet tijdens de optredens. In Nederland gaat De Wereld Draait Door vrolijk verder met optredens van Roosbeef, Candy Dulfer, Waylon en Ben Saunders. Tim Knol kreeg zelfs Pinkpop stil. Spannend wisten de Nederlandse bands het op Lowlands ook niet te maken. En Kane bestaat ook nog steeds.

  1. [1]Belgen onder ons kennen ‘Back from the grave’ vast wel van de King of flash-reclame.
  2. [2]De band heeft drie gitaristen.
  3. [3]Voor de ‘Back from the grave’-clip liet Aerts zich overigens adviseren door Tom Savini, bekend van Dawn Of The Dead, From Dusk Till Dawn en Grindhouse.

Tags: , , , , , , , ,

-->