nummer van 17/10/2011 door

‘Daydream’ van The Wallace Collection

Belgische valse bescheidenheid

https://youtube.com/devicesupport

Vorige week begon op Canvas het vierde seizoen van Belpop, een reeks van muziekdocumentaires over Belgische artiesten. Volgens mij heb ik geen van de vorige seizoenen gezien. Als het niveau van de aflevering van vorige week een maatstaf was voor de vorige reeksen, dan heb ik wat gemist. Wat heb ik genoten van die eerste aflevering. En dat terwijl het over dEUS ging, een groep waarvan ik al jaren zeg dat ik er niks mee heb (en dan druk ik me nu nog zacht uit). Maar goed, ongeacht de artiest waarover het gaat of de muziek die gespeeld wordt, is het altijd fijn om naar een goed gemaakte muziekdocumentaire te kijken en dat was vorige week zeker het geval. Het verhaal was volledig, er kwamen veel interessante mensen aan het woord en de archiefbeelden waren prachtig. Meer moet dat niet zijn.

Tijdens het kijken van de aflevering bedacht ik me twee dingen: ten eerste, dat ik tot mijn eigen verbazing toch wel heel veel dEUS-nummers ken (waarschijnlijk teveel naar Studio Brusselfeestjes geweest vroeger) en toch ook wel kan appreciëren. Ten tweede, dat ik me nooit beseft had dat die band best wel groot was, ook buiten de landsgrenzen. Internationaal succes voor een groepke uit Antwerpen? Nee toch?! Ik denk dat het in de volksaard van ons Belgen ligt om wat (vals) bescheiden te zijn. Internationaal succes, dat is iets voor artiesten uit andere landen. Zelf was ik er altijd van overtuigd dat Nederland een veel rijkere popgeschiedenis had. Dat heb je als je zo’n extraverte volksaard hebt. Maar als ik eens goed nadenk, zonder te willen vergelijken, dan heeft België eigenlijk best wel wat voortgebracht.

Eendagsvliegen

Adolf Sax komt uit België en is als uitvinder van de saxofoon natuurlijk ontzettend belangrijk geweest. Salvator Adamo is een echte wereldster die bijna honderd miljoen albums verkocht heeft. Ook Jacques Brel is een klinkende naam met ongeveer 35 miljoen verkochte platen op zijn naam. Toots Tielemans is een grote man in de jazzwereld. Deze rasartiesten hebben een heel oeurve waar ze op kunnen teren. Maar andere Belgische artiesten die internationaal succes hadden waren vaak eendagsvliegen. Jullie kennen ze waarschijnlijk wel: Soeur Sourire, Plastic Bertrand, Technotronic. Een ander one hit wonder uit België komt vanavond aan bod in de tweede aflevering van Belpop. Hun naam klinkt misschien wat minder bekend, The Wallace collection, maar hun hit ‘Daydream’ ken je waarschijnlijk wel.

Je moet je naam ergens vandaan halen, dus waarom niet van een museum.

Veel wil ik niet gaan vertellen over de band. Daarvoor kan je vanavond beter naar Canvas kijken en dat kan ik van harte aanraden, al was het maar omdat Daydream echt een schitterend nummer is. On-Belgisch goed, zoals wij inwoners van kleine landen vaak zeggen over grootse prestaties van onze landgenoten. On-Belgisch zou ik het ook wel willen noemen. Doe je ogen maar eens dicht zodat je die belachelijke videoclip kan negeren. Met wat zin voor overdrijving (hier heb je die bescheidenheid weer) zou het zomaar een nummer op Pet Sounds kunnen zijn en het deed me ook wat denken aan Every Christian lion hearted man will show you van The Bee Gees waar Thijs Heesterbeek op dit blog al eerder over schreef. Dagdroom nog waar wat verder en stem vanavond af op Canvas, om 21.10, voor het volledige verhaal.

Tags: , , , , , ,

-->