nummer van 26/10/2011 door

‘Trapped in the closet’ van R. Kelly

Omdat iedereen hem een keer gezien moet hebben

R. Kelly – Trapped In The Closet Chapter 1

Dat R. Kelly anno 2011 aanzienlijk minder gerespecteerd wordt dan, zeg, Kanye West of Jay-Z, is te verklaren. De vele seksschandalen waar de man ondertussen mee te maken heeft gehad duwden hem in een nogal naar, klein hoekje van de R&B-scene. Slechts enkelen wilden nog wat met hem te maken hebben. Terecht. Bovendien was zijn muziek nogal wisselvallig en werd hij als ex-lid van swingbeatprettyboys Public Announcement ook niet overal even serieus genomen. Nee, waar sommige van zijn genregenoten tegenwoordig geroemd worden om hun innovativiteit en hun kwaliteiten als producer, is Kelly zelf bijna uitsluitend het onderwerp van hoongelach.

Maar ja

Toch is dit de man achter tijdloze soulballads als ‘If I could turn back the hands of time’ (goed!) en ‘I believe I can fly’ (klef, maar kwaliteit), werd zijn ‘The worlds greatest’ gecoverd door songwritingheld Bonnie ‘Prince’ Billy, en is zijn duet met Ron Isley ronduit briljant. Kelly bezit de gave om perfect kloppende verhalen van A tot Z op een zanglijn te laten passen. Een verdomd catchy zanglijn.

The Isley Brothers – Contagious feat. R. Kelly

Compleet gestoord

Met ‘Contagious’ leek de man wel op zijn hoogtepunt. Hij had zijn knapste verhaaltje verteld en heeft het mogen zingen met een legendarische soulman. Hierna werd Kelly compleet gestoord, met ‘Trapped in the closet’ als belangrijkste bewijs (overigens kostelijk geparodieerd in South Park). Zijn gaven keerden zich tegen hem. Het nummer van vandaag is een enorm absurd en overdreven soapverhaal dat uit maar liefst 24(!) delen bestaat. Elk deel is muzikaal eigenlijk precies hetzelfde: een spannend verhaal in de vorm van een popballad die aan het eind opbouwt tot een climax en uiteindelijk een cliffhanger. Na vier afleveringen ben je dat wel beu, maar toch blijf je benieuwd naar wat er gaat gebeuren. Dat komt vooral omdat het allemaal zo compleet belachelijk is. Toen ik de video bovenaan dit artikel voor het eerst zag, kon ik mijn ogen en oren niet geloven. Dit is uniek. Dit is compleet over the top. Dit is hilarisch, debiel en briljant tegelijk. Dit is R. Kelly tegenwoordig. En ik misbruik dit blog maar al te graag om ervoor te zorgen dat ie-der-een dit een keer in zijn leven gezien heeft.

Wat gebeurt er dan?

Dat kun je in de video natuurlijk zelf het beste zien. Belangrijker: hoe gaat het verder? Geen nood, voor het gemak lopen we deel één tot en met drie even door. Mocht je dan nog naar meer snakken, dan is deze YouTube-playlist voorlopig je beste vriend.

In de eerste episode wordt Kelly wakker in een vreemde slaapkamer. Voor hij met zijn kater de puzzelstukjes op de juiste plaats kan leggen, komt de echtgenoot van zijn one night stand thuis. Kelly vlucht de kast in. De man komt binnen en duikt direct op zijn vrouw. Bizar. Hij trekt haar kleren uit en ze maken zich op voor een stevige vrijpartij. Maar helaas:  Kelly’s mobieltje gaat af. Gesnapt. De man gooit de hele kamer overhoop op zoek naar de viezerik die het met zijn vrouw doet. De muziek komt tot een climax. Uiteindelijk doet hij de kastdeur open. De heren staan oog in oog. Wat een cliffhanger. Op naar deel 2:

R. Kelly – Trapped In The Closet, Chapter 2

Na wat heen-en-weergeschreeuw tussen Kelly en de arme drommel blijkt dat ook laatstgenoemde een affaire heeft. Het geschreeuw verplaatst zich. Nu speelt het zich af tussen de man en zijn vrouw. De man belt zijn liefje op en vraagt of diegene even naar zijn huis komt. Er wordt even later op de deur geklopt. De spanning bouwt weer op. R. Kelly vraagt zich af wat hij eigenlijk nog moet in die slaapkamer, maar de man vraagt hem geduld te hebben. De deur gaat open. Het liefje van de man blijkt… een andere man. In Nederland wordt hier niet eens over gefronst, maar in Kelly’s wereld is dit blijkbaar een cliffhanger waard. “I can’t believe it’s a man” zijn de woorden die na de laatste toon doorechoën. Schitterend. Volgende!

R. Kelly – Trapped In The Closet Chapter 3

Meer geschreeuw en verwarring. R. Kelly heeft er geen zin meer in en wil naar huis, maar om de een of andere reden willen de andere aanwezigen graag dat hij het hele verhaal aanhoort. Dit wordt verder niet uitgelegd, maar moeten we als kijker maar gewoon normaal vinden. En zo geschiedde. Verwijten over en weer, niemand heeft gelijk. De muziek zwelt weer aan. Op het hoogtepunt is het dan echt mooi geweest en besluit Kelly om zijn vrouw thuis te bellen en te melden dat hij er aan komt. De telefoon wordt opgenomen. Het is een mannenstem.

En de rest

Tja, nu kun je niet meer terug. ‘Trapped in the closet’ is verslavender dan Wordfeud. De volgende 21 afleveringen hebben nog genoeg voor je in petto, geen middel blijft ongebruikt. Politieachtervolgingen? Check. Een complex web van bedrog en seks? Check. Moord? Check. Gastrol van Bonnie ‘Prince’ Billy? Check. Dwergen? Ch… Wacht… Dwergen?! Jazeker. Kijken.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->