nummer van 06/10/2011 door

‘Violent love’ van Otis Rush

Die liedjes gaan alleen maar over seks

“I want to make violent love to you”, zingt Otis Rush. De muziek is vrolijk en de verschillende instrumenten vertolken op speelse wijze de melodie. Elke keer als ik dit liedje hoor, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht, van oor tot oor. En dat komt niet alleen door de melodie van ‘Violent love’.

Otis Rush

Het is eigenlijk de tekst die mijn mondhoeken omhoog doet trekken. Het is de eufemistische manier waarop de zanger probeert uit te leggen waar hij nu echt voor komt. Hij zingt eerst over hoe graag hij eigenlijk de vrouw van zijn dromen in de armen wil sluiten, haar dan elke avond wil kussen en hoe ze hem eigenlijk gek van begeerte maakt. En dan, in gekuisde termen maar toch onomwonden, dat hij de liefde met haar wil bedrijven:  “I want to make whoopee too.” Om vervolgens het ontzettend lief klinkende “and have a little fun with you” er tegenaan te gooien.  Je verbeelding hoeft niet groots te zijn om daar een voorstelling bij te maken.

Seks in de achtertuin

Seks, en de liefde natuurlijk, zullen zo ongeveer de meest bezongen onderwerpen in de muziek zijn. Het verbaasde me dan ook niet dat nadat ‘Violent love’ afgelopen was, de shuffle van mijn iPod er voor koos om Bettye LaVette te draaien. In dat nummer, ‘He made a woman out of me’, zingt ze over hoe ze op haar 16e ontmaagd wordt door ene Joe Henry.

I used to tease Joe Henry
I guess I teased too hard
And one day it all happened
Right in my own backyard

Joe Henry had his way
He wouldn’t set me free
I’m here to tell everybody
That the man made a woman out of me

Alsof de duvel er mee speelde, koos de shuffle na LaVette voor Lula Reeds ‘Last night’.

For the first time, in all my lifetime
That love made me, scream and shout
[…]
When you loved me like you loved me last night

Daarna was het over met de pret en sprong de iPod op Iron Maiden. Iets over ridders uit Macedonië, ofzo.

Willie Dixon

Dixon (links) aan het jammen met de boys: Muddy Waters en Buddy Guy.

‘Violent love’ is geschreven door blueslegende Willie Dixon. Otis Rush nam het nummer in 1956 op en bracht het dat jaar uit als single op blueslabel Cobra Records. Iets eerder dat jaar verscheen Rush’ allereerste single, ‘I can’t quit you baby’, eveneens door Dixon geschreven. Dat was trouwens ook de allereerste uitgave van het net opgerichte Cobra Records.

Ongeacht de lichtvoetigheid die het nummer uitstraalt, heb ik de woorden ‘Violent love’ altijd wat vreemd gevonden. De uitdrukking violent love zou iets betekenen als te veel van iemand houden, iemand verstikken terwijl je diegene met alle liefde in de wereld een stevige knuffel geeft. Blues-historicus Mark Humphrey ging in het boek Nothing but the blues zelfs zo ver om het nummer een pleidooi voor date rape te noemen. Dat gaat wat ver denk ik, en denkt ook Willie Dixon-biograaf Mitsutoshi Inaba. Hij weerspreekt dan ook die interpretatie in zijn boek Willie Dixon – Preacher of the blues. “Dixon meant no more than burning love”,  schrijft Inaba. Natuurlijk. Uiteindelijk verlangden Willie Dixon en Otis Rush gewoon naar wat plezier maken met hun vriendinnetjes.

Tags: , , , , , ,

-->