nummer van 21/09/2011 door

‘Musician, please take heed’ van God Help The Girl

Zoetgevooisde meisjes en spannende strijkers

God Help the Girl – Musician, Please Take Heed

Toen Arja enige tijd geleden verontwaardigd blogde over een mannelijke twitteraar die nauwelijks vrouwelijke artiesten in zijn platenkast had staan, vroeg ik me even af of ik soms iets getweet had wat tot die verbazing had kunnen leiden. Ik kon me het zo snel niet herinneren, maar pleit bij dezen alsnog schuldig. Ik heb de hele collectie nog eens nagekeken, maar dames als Joni Mitchell, Caitlin Rose, Alela Diane, Stevie Nicks en nog een paar anderen vormen samen nog geen 5% van mijn platenverzameling. Een logische verklaring kan ik zo snel niet bedenken en ik voel ook niet direct de behoefte om beterschap te beloven, maar Arja’s stuk bracht me er wel toe om weer eens een van mijn favoriete meisjesplaten te draaien: God help the girl.

Toch weer een man

De ironie wil dat het brein achter deze plaat en het gelijknamige project een man is: Stuart Murdoch, ook wel bekend als de bandleider van Belle & Sebastian. Hoewel de plaat in 2009 uitkwam, ontstond het idee hiervoor al ergens in 2003. Tijdens het hardlopen schoten er wat muzikale ideeën door het hoofd van Murdoch, die zich niet leenden voor Belle & Sebastian omdat ze klonken alsof ze voor een meisjesgroep geschreven waren. Tijdens het toeren met zijn band ontstonden er nog wat van die nummers en ontdekte Murdoch er een bepaalde samenhang in; ze vertelden het verhaal van een jong meisje dat op de drempel van volwassenheid staat, met alle bijbehorende problemen en beslommeringen.

Meisjes gezocht

Murdoch zag het verhaal zo duidelijk voor zich, dat hij besloot er een filmscript van te schrijven. Iets wat hem duidelijk minder makkelijk afgaat dan muziek schrijven, want de soundtrack was er dus al in 2009, terwijl de verwachting is dat de film pas in 2012 uit zal komen.  Niet dat die plaat een haastklus was, want ook daar werd nogal de tijd voor genomen. Zo pikte Murdoch niet even een paar bevriende zangeressen uit zijn ongetwijfeld interessante netwerk, maar zette hij onder een valse naam een advertentie in een lokale krant in Glasgow:

“Girl singer needed for autumnal recording project. Must have a way with a tune. Celion Dion wannabes, save your breath. Ballpark, Ronettes, Friend And Lover, Twinkle.”

Murdoch en z’n meisjes

Ondanks de spel- en interpunctiefouten leverde de advertentie nogal wat reacties op. Nadat er ook nog de mogelijkheid was om via het inmiddels ter ziele gegane sociale netwerk imeem te auditeren, had Murdoch de keuze uit meer dan vijfhonderd zangeressen. Hoewel het project meerdere zangeressen nodig had, moest er wel een zangeres gekozen worden die Eve (zo was de hoofdperoon van Murdochs script inmiddels gedoopt) zou vertolken. Het werd de Ierse Catherine Ireton, die je ook hoort in het nummer van vandaag.

Los gaan met strijkers

In ‘Musician, please take heed’ hoor je gelijk ook een van de voornaamste redenen waarom Stuart Murdoch dit project begon. De bandleden van Belle & Sebastian hadden namelijk nogal genoeg van zijn neiging tot dramatische strijkersarrangementen en wilden eigenlijk juist weer wat toegankelijkere popsongs maken [1]. Hoewel het hele album vol staat met romantisch zwierende strijkers, is Murdoch op dit nummer helemáál los gegaan. Gelukkig weet hij de overdaad goed te laten smaken en is het nummer mede door de galopperende ritmes en om elkaar heen draaiende zanglijnen een van de meest spannende en energieke stukken muziek geworden. En natuurlijk door die onweerstaanbare stem van Catherine Ireton.

  1. [1] Overigens fungeert Belle & Sebastian op God Help The Girl wel als de begeleidingsband.

Tags: , , , , ,

-->