nummer van 19/09/2011 door

‘Different strokes’ van Syl Johnson

De hip hop UGH

Syl Johnson "Different Strokes"

Van tijd tot tijd ontdek ik wel eens een liedje dat me bekend voor komt. Een paar maanden geleden had ik het nog met ‘Wiggle waggle’ van Herbie Hancock. Ik viel zelf in: “Back by dope demand!” Nu is het oeuvre van Hancock sowieso een feest van herkenning voor eenieder die wel eens naar hiphop luistert. Dj’s die origineel omspringen met samples hebben bij mij een streepje voor en heel veel soul- en funkartiesten die ik graag beluister worden veelvuldig gesampled.

Vaak is het begrijpelijk waarom een sample gebruikt wordt. Een sterke melodie of een aanstekelijke beat kunnen het raamwerk voor een goed hiphop-nummer vormen. Er zijn echter ook samples die zo kort, zo basaal zijn dat je je afvraagt waarom er gebruik gemaakt van wordt (lees: waarom er voor betaald wordt). Een sample waarover ik bovenstaande vraag wel eens stel komt uit ‘Different strokes’ van Syl Johnson.

Klassieker

Fans van Wu-Tang Clan zullen ons nummer van de dag wel kennen van ‘Shame on a nigga’. De melodie die ze in dit nummer gebruiken komt uit het lied van Johnson (vanaf 1:20). Toch is dit niet de sample die ik wil belichten. Er is een stukje uit ‘Different strokes’ dat een ware klassieker is onder de samples, ééntje van het niveau Amen break en ‘Walk on by ‘ van Isaac Hayes. Volgens whosampled.com is het nummer van Johnson maar liefst 73 keer gesampled en het overgrote deel van deze nummers maakt gebruik van de korte, krachtige kreet waarmee Syl Johnson het lied begint: “UGH”. Je zou denken dat rappers gemakkelijk zelf zo’n grunt zouden kunnen opnemen, maar toch verkiezen veel artiesten de oerkreet van Johnson. Kijk maar eens naar dit lijstje:

‘How you like me baby’ van Ghostface Killah

https://youtube.com/devicesupport

‘Dance with the devil’ van Big Daddy Kane

Big Daddy Kane – Dance With the Devil

‘Fear of a black planet’ van Public Enemy

https://youtube.com/devicesupport

‘It’s my thing’ van EPMD

https://youtube.com/devicesupport

‘Criminal minded’ van Boogie Down Productions

Criminal Minded-Boogie Down Productions

‘I know you got soul’ van Erik B & Rakim

Eric B. & Rakim – I Know you Got Soul

‘The joy’ van Jay-Z & Kanye West

https://youtube.com/devicesupport

Dat zijn toch niet de minsten hè? Aan dat laatste nummer hangt nog een staartje. ‘The joy’ werd een tijdje terug als voorproefje op het album Watch the throne online beschikbaar gemaakt. Numero Group, een platenmaatschappij die in 2010 een discografie van Johnson uitbracht, merkte op dat ook in dit nummer de kreet gesampled werd. Er werd in samenspraak met Johnson contact opgenomen met Island Def Jam, het label dat het langverwachte album van Jay-Z en West uit zou brengen, om een overeenkomst te bereiken. Na een tijdje werden telefoontjes niet meer beantwoord. Ondertussen is het een zaak voor advocaten geworden. Echt succesvol was Syl Johnson in de jaren zeventig niet. Dat zijn nummers tot op de dag van vandaag zo vaak gesampled worden is dan ook goed meegenomen. In de meeste gevallen zal hij daarvoor ook wel gepast beloond worden. Soms gebeurt dit niet, zoals bij het nummer van Kanye West en eerder bij Cypress Hill, dat ook zijn muziek zonder toestemming gebruikt had. Die zaak, waarin 29 miljoen geëist werd, verloor Johnson. Hopelijk vergaat het hem nu beter. UGH!

Hieronder hoor je Syl Johnson nog eens goed te keer gaan, eerst tegen Jay-Z en West, daarna tijdens een uitvoering van ‘Different strokes’ van nog maar twee weken geleden! Johnson speelde op een festival in Brisbane met het geweldige The Bamboos als begeleidingsband. De rest van de set is ook te vinden op YouTube.

Syl Johnson & The Bamboos – Different Strokes – Live in Brisbane

Raad je plaatje

Vind je het ook zo leuk om samples te ontdekken? Ik heb op spotify een playlist gemaakt van gesamplede nummers. Ken je de hiphop-nummers die bij deze liedjes hun mosterd hebben gehaald? Klik hier op de playlist te openen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

-->