nummer van 07/09/2011 door

‘Creeping Death’ van Metallica

Burton aan basis van Metallica’s beste nummer

Creeping Death-Metallica

Hij stond bekend als een aardige vent en goede basgitarist, die er niet vies van was zijn uitgebreide muzikale voorkeuren te etaleren in de nummers van zijn band Metallica. De veel te vroeg gestorven Cliff Burton (10 februari 1962 – 27 september 1986) is voor heel veel mensen nog steeds hét Metallica-kwaliteitsstempel. Platen met Burton: goed. Zonder Burton: slecht.

Muziek wordt hem met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd luistert hij naar de klassieke muziek uit zijn ouders’ platenkast. Hij groeit op in in het door rock gedomineerde Californië van de vroege jaren zeventig en zijn muzikale interesses verschuiven naar The Eagles, Lynyrd Skynyrd en Ted Nugent. Nog iets later raakt hij zelfs erg geïnteresseerd in jazz fusion, een teken van zijn uitgebreide interesse in allerlei verschillende muziekstijlen.

Basgitaar

Op 13-jarige leeftijd verliest Burton zijn oudere broer. Vlak daarna pakt hij de basgitaar voor de eerste keer op. Onduidelijk is of het iets te maken heeft met de dood van zijn broer, schrijft Joel McIver in de mooie biografie over Cliff Burton, To live is to die. McIver in zijn boek: “As his mother Jan said: […] ‘He said to a couple of people, “I’m going to be the best bassist for my brother.” We didn’t think he had too much talent at all. We had no idea!’” Maar intensief oefenen en de wil om het te maken als bassist brengen hem langzaam op het goede pad. Tijdens zijn muzieklessen blijkt wederom dat Burton zich niet blindstaart op rock. Steve Doherty, Burtons muziekleraar in het boek: “He really did sit down and study Bach. He loved Bach.”

Cliff Burton, zonder plectrum

Met Metallica stond Burton aan de basis van snelle en harde muziek. De eerste plaat Kill ‘em all is een regelrechte thrashklassieker. Met zijn vingers (Burton gebruikte geen plectrum) houdt hij het moordende tempo bij dat drummer Lars Ulrich hem oplegt. Op het tweede en eveneens bejubelde album Ride the lightning breidt de band zijn geluid al wat uit, maar van de vreselijke fratsen die Metallica later uit zou halen, is hier nog geen enkel spoor.

Creeping Death

De enige single van Ride the lightning, ‘Creeping Death’, is van Burtons hand, evenals de titel.[1] Terwijl Burton en Metallica-zanger James Hetfield naar de film The ten commandments kijken, komt op een gegeven moment mist het land binnenzweven. “Look, creeping death”, zou Burton hebben gezegd over die mist. Hetfield vond het mooi en vroeg Burton het op te schrijven. De tekst van het nummer is ook gebaseerd op het bijbelse verhaal over Mozes, waarin God alle eerstgeboren kinderen doodt.

Het nummer opent op bijna epische wijze: grote akkoorden, harde slagen, octaafjes, om dan helemaal stil te vallen. Behalve Hetfield, die begint met zijn harde en strakke riff om het nummer op snelheid te brengen. Dan, op 0:27 knalt Burton er in met een prachtig basloopje als de hele band Hetfields riff oppakt. Als dan op 1:49 het akkoord uitklinkt na het refrein, is Burton weer – kort en niet heel makkelijk – te horen met een mooie melodie.

Cliff Burton herdenkingssteen op de plek waar het fatale ongeval gebeurde (Dörarp, dicht bij Ljungby, Zweden)

Behalve de kleine stukjes waar Burton zich even duidelijk laat horen, is het nummer om nog zoveel meer redenen een van Metallica’s allerbeste nummers. Bijvoorbeeld: op 2:49 begint gitarist Kirk Hammett aan een ‘typische’ metalsolo: snel, loopjes in toonladders. Maar dan op 3:19 begint hij aan een prachtige melodie die het refrein complimenteert. En op 3:39 begint de bekendste Metallica-riff ooit. Langzaam en dreigend vertolkt de band de mist die Burton inspireerde dit nummer te schrijven. Hetfield zingt: “Die by my hand, I creep across the land. Killing first-born man.” Om daarna nog eens het couplet op te pakken. In het laatste refrein is een zware stem op de achtergrond te horen. Eveneens een referentie naar de film, waarin God het volk toespreekt. Om het nummer te besluiten tovert Hammett nog wat donkere melodieën uit zijn gitaar, en de band herhaalt helemaal aan het eind nog eens het epische beginstuk.

Na Ride the lightning zou Burton nog één plaat met Metallica maken, Master of puppets. Tijdens een toernee in 1986 kreeg de band een ongeluk dichtbij het Zweedse stadje Ljungby, waarbij een van de bussen omviel. Alle passagiers konden zich redden, behalve de toen 24-jarige Burton. Langs de weg staat een gedenksteen die aan Burton herinnert.

  1. [1]Voor de volledigheid, Metallica schreef de nummers meestal samen, maar het idee voor dit nummer kwam van Burton.

Tags: , , ,

-->