nummer van 29/08/2011 door

‘California soul’ van Marlena Shaw

De grandeur van de Golden State

California Soul by Marlena Shaw MUSIC VIDEO

Tja, als Gijs een eerbetoon schrijft aan Jerry Leiber, dan kunnen we het bij Nummer van de dag natuurlijk niet maken om geen respect te betuigen aan die andere grote liedjesschrijver die vorige week overleed, Nick Ashford, die samen met zijn vrouw Valerie Simpson nummers neerpende. Ashford en Simpson zijn zeker niet mijn favoriete producers die furore maakten bij Motown. Daarvoor is de nalatenschap van Holland – Dozier – Holland en Norman Whitfield te indrukwekkend, maar het rijtje hits dat het echtpaar op hun conto heeft staan (ook voor andere platenmaatschappijen) is zeker niet mis! Er is het nodige denkwerk aan mijn keuze vooraf gegaan. Welk nummer zal ik kiezen? ‘Let’s go get stoned’ van Ray Charles, hun eerste hit? ‘Reach out and touch’ van Diana Ross, een nummer van haar eerste soloplaat? Of ‘I’m every woman’, de wereldhit van Chaka Khan? Uiteindelijk is het een liedje geworden waar ik me niet van bewust was dat het door Ashford en Simpson geschreven was. Sterker nog, ik was zelfs niet bekend met hun originele versie.

Het Californië-gevoel

Eind jaren zestig is Motownbaas Berry Gordy al geruime tijd bezig met zijn platenmaatschappij te verhuizen naar Los Angeles. Gordy is ambitieus en is er van overtuigd dat hij in Californië zijn artiesten (en dan vooral Diana Ross) tot filmsterren om kan toveren. Zo worden The Jackson 5, die uit Indiana komen en dus niet ver van Detroit wonen, onmiddellijk naar L.A. gevlogen om van daaruit eerst Amerika, en daarna de wereld, te veroveren. Ook locale acts worden getekend door het label uit Motorcity. Onder hen The 5th Dimension, een vijftal uit Los Angeles dat nooit echt doorgebroken is, ook niet met ‘California soul’, een nummer dat Ashford en Simpson voor de groep geschreven hebben. Dat verbaast me eigenlijk niet. Het nummer blijft braafjes en mist bravoure in de compositie. De lange, uitgerekte tonen op het einde van elke zin komen aan als kleine golfjes aan het Noordzeestrand.

The 5th Dimension – California Soul

Nee, daar krijg ik geen Californië-gevoel bij. Gek genoeg zorgt een zangeres van de andere kant van het land, de New Yorkse Marlena Shaw, daar wel voor. De bombastische intro ademt de sfeer uit van de wereldstad die L.A. is. De basdrum knalt een paar keer als de grote golven op de ruwe kust.

It’s all in the air
You hear it everywhere
No matter what you do
It’s gonna grab a hold on you

Ik verlaat de enorme metropool naar het noorden. Vergeet die gigantische highway 101… ik neem de idyllische pacific highway, een prachtige route langs de kust. Als ik Shaw hoor zingen zie ik mezelf zo rijden, langs die prachtige snelweg, via Big Sur richting San Fransisco. Er is me verteld dat je best van zuid naar noord rijdt, dan heb je minder last van de zon. Kijk, dat zijn de tips! Ik lijk wel stil te staan terwijl de wereld langzaam onder me door draait. De eindbestemming wordt wel bereikt, daar maak ik me geen zorgen over.

They say the sun comes up every morning
And if you listen carefully
The winds that ride on the high time
Whistle a melody

De originele versie, die ik nog maar net ken, mag dan wel door Californians gezongen zijn, maar wanneer Marlena Shaw “They had the melody and the beat, but it still didn’t seem complete until they saw two lovers kissing. They knew just what was missing” zingt, dan krijg ik het pas echt warm. Mijn god, wat heb ik spijt dat ik haar vorig jaar niet gezien heb toen ze zowel in Utrecht als in Amsterdam speelde. Kijk maar eens naar beelden van die tour. Vadertje Tijd heeft haar stem duidelijk nog niet aangetast.

De zwanenzang van een koningskoppel

Ook pas te weten gekomen: er is nog een derde versie van ‘California Soul’ en die werd gezongen door het voormalige koningskoppel van Motown, Marvin Gaye en Tammi Terrell. Het duo was succesvol met hits als ‘Ain’t Nothing But The Real Thing’ en ‘Ain’t No Mountan High Enough’, allebei composities van Ashford en Simpson, en ook naast het podium was de relatie uiterst goed (iets wat niet voor de hand lag bij Gaye, zoals ik al eerder heb verteld). Helaas was het succes van korte duur. Terrell stierf veel te jong, op 24-jarige leeftijd, aan een hersentumor. In het jaar voor haar dood zong ze nog amper, daar was ze niet sterk genoeg voor. Live zong Marvin Gaye zijn duetten met twee andere zangeressen, maar de Greatest hits plaat die vlak na het overlijden van Tammi Terrell uit kwam bevat drie nummers waarvan beweerd wordt dat Terrell ze niet gezongen heeft. ‘California soul’ is één van die nummers. Met wie zingt Gaye het duet dan wel? Hardnekkige geruchten gaan al jaren de ronde dat Valerie Simpson de plaats van Terrell in had genomen, daar was Gaye zeker van. Simpson zegt dat ze guide tracks had ingezongen om Marvin te leiden bij de opnames, maar dat Terrell uiteindelijk haar partijen zelf ingezongen heeft. Het mysterie blijft tot op de dag van vandaag onopgelost. Wat denken jullie? Luister maar eens naar Marvin en ‘Tammi’ en dan hier naar ‘I don’t need no help’, een prachtig nummer van de debuutplaat van Valerie Simpson. Ik kom er niet uit.

Marvin Gaye & Tammi Terrell – California Soul

Tags: , , , , , ,

-->