nummer van 24/08/2011 door

‘Just a Little Bit of Peace In My Heart’ van The Golden Earrings

Het prille begin van de Nederlandse rockmuziek

https://youtube.com/devicesupport

Deze band toerde met in zijn voorprogramma Kiss en Aerosmith. The Who bracht op zijn label Track een single van deze band uit. Het bijbehorende album werd goud in Amerika. Jimi Hendrix probeerde de bassist van de band nog over te halen om in The Experience te komen spelen. Janis Joplin ging op haar knieën voor ze toen de band avond aan avond de legendarische muziektempel The Fillmore West in San Fransisco op zijn kop zette. Welke band vraag je? Golden Earring, Nederlands oudste nog bestaande rockband. Maar voordat het zover was en de monsterhit ‘Radar Love’ wereldwijd gedraaid werd, moest de band eerst in eigen land doorbreken. Dat deed die, onder een iets andere naam ­– The Golden Earrings – en onder andere met het liedje ‘Just a Little Bit of Peace In My Heart’.

Een kleine tien jaar voor de internationale doorbraak van Golden Earring, steekt in Den Haag beatmuziek de kop op. Pionier is Z.Z. en de Maskers, begin jaren zestig. De band zorgt er voor dat de explosie van beatmuziek in Engeland ook overslaat naar de andere kant van de Noordzee. Al vlug krijgt de Maskers concurrentie in eigen stad van The Motions en het jonge The Golden Earrings (toen nog met ‘the’ voor de naam en een ‘s’ op het eind). The Earrings speelt heel Den Haag plat en verzekert zich van een steeds verder uitdijende schare fans.

Naar de top

Hoes van de single 'Just a little bit of peace in my heart'. 'The' was inmiddels al uit de bandnaam geschrapt, de 's' zou vlug volgen.

Freddy van Haayen, destijds stagiair bij platenmaatschappij Polydor, is zo onder de indruk dat hij de band onder zijn hoede neemt. De eerste single ‘Please go’ (1965) wordt opgenomen. Voor een tweede single, ‘That Day’, zoekt de band een jaar later zijn heil in een studio in Engeland, om het allemaal nog eens van wat extra cachet te voorzien. Begon de Nederlandse beat amateuristisch en onprofessioneel, van hun Engelse collega’s kijken The Earrings af hoe je door noeste arbeid, routine en vastberadenheid je een weg naar boven kan vechten. Tegen de tijd dat de single ‘Just a Little Bit of Peace In My Heart’ (1968) uitkomt, staat de band dan ook aan de Nederlandse top.

Het nummer gaat over de verbroken relatie van Earring-zanger George Kooymans en zijn vriendin Melanie Gerritsen, die overigens de zus is van Earrings-bassist Rinus Gerritsen. Het is een klassiek verhaal over het verliezen van de liefde van je leven en hoe alle beloften daarover maar verzinsels zijn.

De toekomst kan er niet duisterder uitzien, nadat je verlaten wordt door de vrouw waarvan je houdt:

The rainbow hides no treasure, oh believe me it’s not true
[…]
I catch a branche and I break it in my hands
Like you broke my heart, oh I still can’t understand
[…]
Only time will bring peace to me, now I just hate

Kooymans smeekt om rust en iets van geluk, zodat hij verder kan:

Just a little bit of peace in my heart
Just a little bit of happiness I will part

Die vrede en rust komen gelukkig snel voor Kooymans. Zijn Melanie keert weer terug bij hem en de twee zijn tot op de dag van vandaag nog steeds bij elkaar.

Deze single luidt het einde in van The Golden Earrings en hun nederbeat. Het is inmiddels 1968 en de nog onbeproefde mogelijkheden van de rockmuziek lonken voor de jongens. De onstuimige wildebras Barry Hay zit er inmiddels bij en belichaamt sinds die dag het rock-and-roll-imago van de band. De muziek verandert. De band doopt zijn naam om tot het kortere Golden Earring. De jaren die daarop volgen zijn de meest succesvolle van de band. En Janis Joplin ging op haar knieën voor ons Nederlands trots Golden Earring.

Tags: , , , , , , , ,

-->