nummer van 14/08/2011 door Guuz Hoogaerts

‘Unbroken, unshaven’ van Budos Band

Triomf van de wilden

Gastblog! Guuz Hoogaerts, alias @guuzbourg, schrijft voor diverse tijdschriften, maakt een podcast voor KX Radio en besteedt volgens zijn vriendin veel te veel tijd aan zijn ‘harem van zuchtmeisjes’ middels zijn blog FillesSourires.com. Lekker actueel schrijft hij over de fantastische Budos Band, die vandaag op het Zomerparkfeest in Venlo zullen spelen.

The Budos Band – Unbroken, Unshaven

In de videoclip bij dit nummer zie je een duel tussen twee cowboys, gefilmd op z’n Sergio Leone’s. De ene cowboy vond dat de ander vals speelde met poker, er was een femme fatale in het spel, ach, je hebt genoeg films gezien om te weten hoe zoiets gaat. Er zit een opmerkelijk psychedelisch middenstuk in, met rondvliegende kogels en tunnels vol speelkaarten. Mooi gemaakt, wel. Maar niet wat ik in gedachten had toen ik ‘Unbroken, Unshaven’ voor het eerst hoorde.

Strijd tegen de witte kolonisator

Zoiets dus

Had ik de videoclip mogen maken bij dit nummer, dan zou ik een trotse zwarte stam hebben gefilmd die zich klaar maakt voor de strijd tegen de witte kolonisator. In zwart-wit ook. Met veel close-ups van dierenvellen, speren, kapmessen, hoofdtooien en krijgersdansen. De witte man wacht ondertussen af. Zwetend, een baard van een week, vol insectenbeten maar met de musket in de aanslag. Het zijn de glorieuze blazers die na een seconde of vijftien het nummer binnenvallen. Dat valsige orgeltje, dat in veel afrobeat-platen opduikt en wat het nummer een wat sinistere sfeer geeft. Die geweldige stampende groove, waar je zo een wardance op kunt doen. In iets minder dan drie minuten trekt een hele film aan je voorbij.

Château de Budos

De Daptone-familie

Budos Band is een collectief van een man of tien (soms meer) dat als thuisbasis Staten Island heeft, één van de five boroughs van New York. Hun platen worden uitgebracht op het Daptone label, een aantal Budos-leden speelt ook in andere groepen die bij de Daptone-familie horen. Zoals Menahan Street Band en Sharon Jones & the Dap Kings. De bandnaam is niet afgeleid van het gelijknamige Franse plaatsje. Hoewel op de achterkant van het album Budos Band III (waarop ook ‘Unbroken, Unshaven’ staat) een foto te zien is van Château de Budos. Quote uit dit interview:

Yeah that’s the Budos Castle. Our French tour manager knew about this ahead of time and told us we were taking a ‘very special trip’ one morning, and he wouldn’t tell us where we were going. He said there’d be naked women hanging from the trees on the side of the road, which got us excited, but it ended up just being a random town on the side of the road in southwestern France called Budos.

Nee, de naam komt van Los Barbudos, wat ‘de mannen met baarden’ betekent en wat de bijnaam is van het honkbalteam van Fidel Castro. Maar dat lokte vragen uit over communistische sympathieën, en toen bleef Budos Band over. Inmiddels hebben de mannen drie albums gemaakt en een stel singles. Het is instrumentale muziek met invloeden uit de funk, afrobeat en ethio-jazz, maar ook van Bollywood soundtracks.

Hard, zweterig en zweverig

Eén van de eerste nummers die het muzikaal verwante Jungle By Night (uit Amsterdam) ooit speelde, was een nummer van Budos Band. Ik voel me ook wel verwant met Budos Band – ik houd enorm van harde funk, zweterige afrobeat, zweverige ethio-jazz en alles wat daar ook maar enigszins op lijkt. Wat me vooral bevalt is dat hun blazerssectie altijd zo loeihard uit de nummers knalt. Dit is funk voor de glorie, om de trappen mee op te rennen. Het is verbeten, stoere, ongepolijste muziek.

Gemaakt door verbeten, stoere, ongepolijste mannen

Teenage metalhead

De songtitels (‘Ghost Walk’, ‘Nature’s Wrath’, ‘Black Venom’), en de platenhoezen met schorpioenen, slangen en uitbarstende vulkanen bevestigen dat imago. Het verbaasde me dan ook niet dat Budos Band een tijdje ‘Black Sabbath’ van Black Sabbath op het repertoire had staan. Maar in dit interview wordt onthuld dat de band zelf liefst nog een stapje verder gaat. Een plaatje van wolven die een karkas aan stukken rijten als hoes. Songtitels als ‘Plague Wind’ en ‘500 Wolves’ worden door het label veranderd. In iets minder  heavy titels. Toch jammer. In ieder geval is mij als teenage metalhead wel duidelijk geworden waar de aantrekkingskracht van Budos Band ‘m voor mij in zit. Het is keihard en swingend. En helemaal in ‘Unbroken, Unshaven’. Daarbij komt, ik scheer me liefst ook zo weinig mogelijk. Dat nummer, en een hoop ander fijns, download je trouwens voor gratis (nou ja, in ruil voor je email-adres) hier: daptonerecords.11spot.com.

Tags: , , , , , ,

-->