nummer van 10/08/2011 door

‘Think’ van Aretha Franklin

Maar wie was nou die zangeres in de jaren ’80?

Aretha Franklin – Think [1968] (Original Version)

Net als heel veel anderen was ik vroeger helemaal wild van de Chocomelreclame waarin ene Kim – type lief buurmeisje – het huis op stelten zet als haar ouders een avondje uitgaan. Terwijl ze de deur dichtdoet en haar vader haar nog een laatste waarschuwing door de brievenbus geeft – “En blijf alsjeblieft van mijn stereo af” – loopt ze naar de koelkast om een blikje chocomel te pakken. Ze neemt een slok, loopt naar de huiskamer en stopt een cassette in de speler, het volume gaat omhoog en de muziek barst los. Keihard schalt ‘Think’ van Aretha Franklin door het huis. Het blikje en een stofzuigerstang dienen als microfoon en standaard, en al playbackend vliegt Kim door de huiskamer, om net voor de apotheose van het nummer – “Freedom, freedom. Freedom, freedom!” – op tafel te springen. Tegenwoordig zap ik meestal weg tijdens een reclameblok, maar eind jaren ’80 bleef ik uiterst geconcentreerd voor de tv zitten in de hoop op een dikke minuut Kim.

De versie uit 1986, mét Kim:

Chocomel reclame (lange versie) uit de jaren 80 (1) (Nederlands)

Behalve Kims transformatie van lief buurmeisje naar een wilde swingende zangeres, werd ik door het liedje meegezogen in het gevoel dat de reclame wilde overbrengen. Wild, vrij, blij, opzwepend, vol energie en doordrenkt van passie. Het zijn slechts enkele termen die me te binnen schieten als ik aan het nummer denk. De uitvoering van de reclame wordt overigens niet door Franklin gezongen. Uiteraard leerde ik pas jaren later de originele versie van Franklin kennen. Die is wat minder snel dan de versie uit de reclame, maar swingt veel meer. Toen ik die voor het eerst hoorde, in de film Blues Brothers, overviel me de van vroeger bekende, onbedwingbare neiging om op een tafel te springen en eens flink te swingen. Dat gebeurt nog steeds trouwens.

Queen of Soul

Aretha Now, Aretha Franklin (Atlantic, 1968)

Aretha Franklin, de Queen of Soul, nam het nummer in 1968 op en het verscheen op haar album Aretha Now. ‘Think’ heeft net als haar versie van Otis Reddings ‘Respect’ een feministische ondertoon, maar kan volgens mij ook geïnterpreteerd worden als een algemenere schreeuw om zelfrespect en je niet laten veranderen door iemand anders die foute bedoelingen heeft. Ze schreef het nummer zelf, samen met haar partner Ted White. Op de opname is ook de ritmesectie te horen van de al vaker op Nummer van de dag besproken Muscle Shoals.

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de reclame voor het eerst te zien was op de Nederlandse tv. Chocomel viert dat met een nieuwe versie van de reclame waarin een jonge man de rol van Kim op zich neemt, de cassette plaats maakt voor een iPod en het interieur lekker modern is. Een versie die ontdaan is van alle magie. Maar in deze versie is wel de échte Franklin te horen. Véél beter.

Kim wordt in de reclame overigens gespeeld door ene ‘Martina uit Julianadorp’ (alles wat ik er over kon vinden). Maar wie de zangeres in de jaren ’80 was, weet ik al helemaal niet. “Helaas kunnen wij dit niet voor u achterhalen. Wellicht kunt u het nog rechtstreeks via de adverteerder proberen. Met vriendelijke groet, Ster Redactie.” Dat is het antwoord dat ik van de Ster kreeg toen ik via hun website hierover een vraag had ingediend. Uiteraard heb ik ook Chocomel zelf een mailtje gestuurd, maar daar heb ik helaas nog steeds niks van gehoord. Na een nogal intensief avondje Google kwam er één suggestie uit de bus: Patricia Paay. Tja. Het doet niks af aan mijn gevoelens voor Kim, maar ik houd toch net iets meer van Aretha.

Tags: , , , , ,

-->