nummer van 31/07/2011 door Roosmarijn Reijmer

‘Sea Change’ van Turin Brakes

Een nieuwe zondag, een nieuw gastblog. Het woord is aan Roosmarijn Reijmer (@roos3fm), 3voor12 DJ en muzieksamensteller bij 3FM. Ze schrijft veel over muziek, media en wat er verder voor haar voeten komt. Vandaag deelt ze de soundtrack van haar Australië-trip met ons.

Het was na elven op een donkere avond in de laatste week van december 2010. Ik zit in de auto op weg naar mijn werk te denken aan mijn komende vakantie naar Australië. Zes weken lang backpacken aan de andere kant van de wereld. Waar het zomer is. Ik moet niet vergeten van dat anti-muggenspul mee te nemen. In de zomer heb ik wel zin, maar het alleen reizen is toch iets waar ik wel een beetje tegenop zie.

Ik zet de radio wat harder en hoor een liedje dat me maar vaag bekend voorkomt. Het is iets uit dit jaar, iets dat de officiële playlist van 3FM niet heeft gehaald, maar waar ik wel een paar weken mee heb rondgelopen. Dan komt het refrein: “If we don’t do this, somebody else will”. En zo is het en niet anders. Miljoenen backpackers overal ter wereld, ik kan wel hier in dat koude Nederland blijven zitten, maar daar knap ik niet van op. Ineens heb ik duizend keer meer zin om op reis te gaan. Ik hou de Shazam bij de radio. Turin Brakes, ‘Sea Change’. Ach natuurlijk! Ik moet niet vergeten die nog even snel op mijn iPod te laden voor ik ga.

Great Barrier Reef

De lange busritten in Australië, de mooie zeegezichten op het Great Barrier Reef, het regenwoud bovenin bij Cairns… Overal met ‘Sea Change’ op mijn oren. Ik luister naar de lieflijke gitaar, naar de mooie harmonieën en naar hoe de drums erin komen… maar nooit naar de tekst, behalve naar: “If we don’t do this, somebody else will” en in het laatste refrein: “if we don’t do this, nobody else will”. Dat laatste vooral als ik een verlaten plek sta ergens diep in het regenwoud met een lekke fietsband en dat de gids helemaal terug moet voor de bandenplak.

Juli 2011. Ruben vraagt me een nummer van de dag in te leveren en ik moet direct denken aan de soundtrack van mijn vakantie. Vredig, zonnig, lieflijk, fris en te onbekend gebleven. Ik zoek de videoclip op en google de lyrics.

one billion backs against the wall
now do we walk or run

Poppetjes die oorlog voeren, die allemaal sneuvelen. Waarom heb ik nooit eerder behoorlijk naar de tekst geluisterd? Hier is niets liefs aan, dit is een protestsong!

it’s just your back against the wall
now do you walk or run
if we don’t do this
nobody else will

Ik heb mezelf totaal op het verkeerde been gezet, maar heb mezelf ook een lol gedaan. ‘Sea Change’ van Turin Brakes heeft bij mij een tweede leven iedere keer als ik dood en verderf op het nieuws zie.

Tags: , , ,

-->