nummer van 22/07/2011 door

‘C’est comme ça’ van Féfé

Er is ook Franse muziek van NU

https://youtube.com/devicesupport

Luister FIP!

Franse muziek hoeft natuurlijk niet altijd nostalgisch van aard te zijn. Er is ook Franse muziek van nu, nieuwe, opkomende artiesten. Zoals @Guuzbourg vorige week op KinkFM zijn hedendaagse Franse voorkeur liet horen, wil ik er graag ook eentje met jullie delen. Dit nummer van Féfé hoorde ik een paar weken geleden op FIP en shinet sindsdien in mijn lijstje met favoriete nummers in Spotify. FIP is een Frans radiostation dat een vriend van mij op had staan (via internet), toen ik bij hem op bezoek was. Onafgebroken kwamen er lekkere nummers langs, dat is vrij bijzonder voor een radiostation. Mijn aandacht was helemaal op de radio gevestigd toen er van een leuke Franse nummer via een alternatief hitje zeer gemaakkelijk geschakeld werd naar een klassiek stuk, een nieuwe release van een indie-band en een serie prachtige pianojazz-liedjes. Ik ken geen enkel ander radiostation dat zo’n waanzinnige mix van muziek voorschotelt. En ook geen waar ik zo lang aaneengesloten naar kan luisteren. Om de radioluistertip compleet te maken is er ook nog eens geen nieuws en geen reclame op FIP. Ze moeten -als publiek radiostation- overduidelijk meedoen aan de 40% Franstalige muziek-norm. In Nederland zou ik gek worden als er zo’n norm wordt ingevoerd. Franse muziek is gelukkig veel vaker mijn smaak (zeker op dit station), en er wordt simpelweg véél meer Franstalige muziek gemaakt dan Nederlandstalige. Hoe dan ook, een paar weken geleden kwam Féfé langs.

Vuvuzela

Féfé is bij het grotere publiek bekend geworden door het WK voetbal. Een van zijn maten, K’naan, had een wereldwijde hit met ‘Wavin Flag’. Féfé rapte en zong een deel van de refreinen in de officiele Franse versie van het nummer. Het kan zijn dat dit je volledig ontgaan is, dat komt omdat met het geluid van vuvuzela’s het verschil tussen Engelstalige zang en Franse rap niet te horen is. Overigens hebben in tekst van Féfé de wapperende vlaggen plaatsgemaakt voor de wetenschap dat wij soldaten in de strijd zijn en dat onze missie is om te zingen in het stadion. Right. Ehm… Droite.

KNaan Ft Fefe Wavin Flag Celebration Mix Clip Officiel, french version

Keihard dansen

Voor de kenners van Franse rap, hij was ook onderdeel van de illustere Saïan Supa Crew. Als je die niet kent, ga ze eens beluisteren. ‘C’est comme ça’ is een supervet opzwepend nummer. Funky beat, een lekker jazzy zangstukje van zangeres ‘China’ erin en keihard dansen maar. Als je dat gevoel niet uit de albumversie van het nummer kunt halen, moet dat zeker te voelen zijn bij deze live-versie. Wat wil ik daar bij zijn! En wat rapt en zingt die gast goed live!

Féfé feat China Moises / C'est comme ça live @Elysée montmartre

Peter Fox

Ik zou heel graag willen dat er in Nederland ook dit soort muziek gemaakt wordt. Misschien komt Tijdmachine van Dio nog een beetje in de buurt, maar jammer genoeg kan Dio echt niet zingen. Het enige waar ik aan kan denken dat in de buurt komt van dit genre muziek is Peter Fox. Als ik vorig jaar aan deze website had meegeschreven had ‘Alles Neu’ met gemak een hele maand mijn nummer van de dag kunnen zijn. Dat was overigens wel wat saai geweest voor jullie lezers. Ik realiseer me dat ik het nu over Franstalige, Duitstalige en Nederlandstalige rap gehad heb, maar niet over Engelstalige. Ik weet geen Engelstalige artiest die hier –in dit genre: opzwepende, funky hiphop– aan kan tippen. Tips in de comments graag.

UPDATE: Arja zegt: ‘Outkast, Common?’. Ja, dat komt aardig in de buurt natuurlijk.

Peter Fox – Alles Neu (official Video)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

-->