nummer van 18/07/2011 door

‘Ik wil deze nacht in de strate verdwale’ van Wannes Van de Velde

De melancholie van Antwerpen

wannes van de velde ik wil deze nacht in de straten verdwalen

Van tijd tot tijd krijg ik wel eens last van heimwee. Niet de heimwee waardoor ik alles achter me wil laten en wil terugkeren naar de heimat, maar een nostalgische heimwee waarbij ik heel weemoedig denk aan thuis en alles hierover behoorlijk idealiseer. Thuis, dat is niet de plek waar ik geboren of opgegroeid ben. Het is niet het ouderlijk huis of het huis waar ik voor het eerst op mezelf woonde. Thuis is de plaats waar ik me mee verbonden voel, waar het altijd thuiskomen is. Ook al heb ik niet zo lang in ‘t Stad [1] gewoond… thuis is Antwerpen.

Vier jaar geleden heb ik het anker gehesen, heb ik mijn thuishaven verlaten en ben ik met mijn hebben en houden naar Utrecht vertrokken, een beslissing waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Tot op de dag van vandaag heb ik nooit serieus overwogen om terug te keren. Sterker nog. Ik acht de kans heel klein. Ik voel me goed in de Domstad, maar de Koekenstad [2] blijft mijn eerste thuis. Je krijgt het ventje wel uit Antwerpen, maar Antwerpen niet uit het ventje.

Het Antwerpen-gevoel

Mijn nostalgie naar Antwerpen wordt gekenmerkt door twee liedjes over de stad. Wanneer ik in zo’n weemoedige bui verkeer, zing ik deze nummers. Op repeat. Antwerpen is, zoals het een wereldstad betaamt, uitvoerig bezongen. Maar die twee nummers steken er met kop en schouders bovenuit, als je het mij vraagt. Het eerste is ‘Aentwaerpe’ van De Strangers, volgens velen het officieuze volkslied van de stad. Het nummer wordt daarom traditioneel gezongen op het volkse zangfeest Antwerpen Zingt. Op de melodie van ‘Please tell her I said hello‘ van Shepstone & Dibbens worden de mooie plekken van de stad bezongen.

De lichtshes oep de Schelde
den beiord van den tore
mensen oep een baenk
een onslivrouke, en de Vlaaikesgaenk
de straat waar ‘k vruger katteke spelde [3]

De kracht ligt vooral in het refrein. Elke Antwerpenaar zingt dit mee en herkent het gevoel.  Antwerpen, daar heb ik mijn hart verloren.

Aentwaerpe gij zeh’ gah vör mij
toch de stad waar as ek zen gebore
de Grungplöts, de Meêr, de Keyserlei
daar em ekik m’n art verlore

Antwarpe – Antwerpen Zingt 2008

Toch is deze Antwerpse klassieker maar een opmaat naar hét nummer over Antwerpen wat mij betreft. Het repertoire van De Strangers bestond uit covers met ‘leuke’ teksten. Het lollige karakter van de band doet toch wat af aan deze ode aan de stad. Bovendien roept het nummer buiten die ene zin (“daar heb ik mijn hart aan verloren”) niet zoveel bij me op. Het Antwerpen-gevoel… dat krijg ik vooral van “Ik wil deze nacht in de strate verdwale” van Wannes Van de Velde.

Ik wil deze nacht in de strate verdwale
de klaenk van de stad mokt m’n ziel amoureus [4]

Van de Velde vat in zijn openingszinnen mijn Antwerpen-gevoel samen. Antwerpen is ’s nachts op z’n mooist. Wanneer het prachtige station verlaten in de spotlichten staat. Wanneer de Meir niet meer het terrein is van winkelgeile bezoekers, maar van een zeldzame auto en overvloedige rust. Wanneer de enige drukte rond de kathedraal en op de vele pleinen zich beperkt tot het gelach in cafés.

Onder de glaens van de manestrale
wörd iêl onze wêreld een ouwelijksbed

Ik hou van het gevoel dat de stad van mij is, dat ik haar voor mezelf heb. De rust die je ervaart als je op een bankje op een verlaten Conscienceplein zit is innemend. Het gevoel van verbintenis is zelden sterker dan tijdens de rust van de nacht.

zingt mee meh’ de mense dad ebbe ze gêre
en lot deze nacht noêt ten ende zijn

Het zwierige karakter van deze wals belichaamt het bourgondische dat Antwerpen zo eigen is. Antwerpen zingt. Bruist. Leeft. De stadsvlag toont het slot waaraan de stad verbonden is. Daarboven open handen. Klaar om bezoekers van alle windrichtingen en verloren zonen zoals ikzelf te ontvangen. Elke nacht opnieuw.

P.S. De bovenste twee foto’s heb ik van het Beautiful Antwerpen-blog gehaald. Ook zo zot van Antwerpen? Volg het fotoblog Wim dan!

  1. [1] De stad is eender welke stad. ‘t Stad is Antwerpen voor Antwerpenaren.
  2. [2] Deze bijnaam heeft de stad te danken aan de koffiekoeken (koffiebroodjes, maar dan in heel veel variëteiten) die bakkers verkopen.
  3. [3] De Nederlandse tekst vind je hier
  4. [4] De Nederlandse tekst vind je hier

Tags: , , , , , , , , , ,

2 Responses to “‘Ik wil deze nacht in de strate verdwale’ van Wannes Van de Velde”

  1. Guy Coorde zegt:

    Prachtig verwoord…begrijp het helemaal

Leave a Reply

-->