nummer van 08/07/2011 door

‘I never learnt to share’ van James Blake

onbegrijpelijk spelen

Toen Gijs vroeg of ik mee wilde schrijven aan deze site wist ik meteen dat er een dag zou komen waarvan ‘I never leant to share’ het nummer zou zijn. Die dag is aangebroken. Het nummer is een albumtrack van het eerste volledige album van James Blake, een 22-jarige Brit. Zijn album nam hij op tijdens het afronden van zijn studie aan de Laytmer School, een private school waar een deel van de studenten speciaal wordt aangenomen vanwege hun muzikale talent, maar met een ‘notable alumni’-lijstje waarbij mij helemaal niemand bekend voorkomt. Kan aan mij liggen. De meeste mensen zullen James Blake kennen van zijn cover van ‘Limit to your love’ van Feist. Omdat ik niet speciaal fan ben van die cover is hier het origineel.

Feist – The Limit to your Love

Op veel goede albums staan van die nummers die je eigenlijk liever even doorskipt. Een heftig stukje, vaak een chaotisch ja-nu-weten-we-het-wel alles kapotsla-einde dat het niet per se goed doet in een werkomgeving of op rustige avond thuis. ‘I never learnt to share’ is er ook zo eentje. Daarom had ik ‘m nog niet zo weten te waarderen. Totdat we een keertje op het werk de boxjes gingen uitproberen en de shuffle deze albumtrack naar boven bracht. Wow. Dit nummer moet hard, heel hard, het liefst op een installatie met een behoorlijke subwoofer. Het heftige stukje, het doorskiprisicomoment zeg maar, zit op 3:30. Om het risico weg te nemen moeten we eerst naar die 3:30 komen. Ik neem jullie er mee naartoe.

0:00 Het nummer begint vocaal, met de tekst “My brother and my sister don’t speak to me. But I don’t blame them”. Waarom dat zo is legt de titel van het nummer uit. Blake heeft zijn tekst op de sampler gezet en zingt, met hulp van wat effecten, door zichzelf heen. Ook live werkt dit zag ik, erg gaaf.
0:49 De eerste electronische geluiden komen erbij. Het zinnetje blijft zich herhalen en begint een beetje te hypnotiseren.
1:16 Belangrijk moment: er komt een baslijntje in, dat met een ander geluid een soort orgelkoortje wordt. Heel melodisch en spelenderwijs klimt het omhoog.
1:46 Het orgeltje maakt een slotakkoord.
1:50 Er komt een stoffige en tikkende beat in, die je even solo hoort.
2:20 Nu begint het weer. Er is een herhaling van stappen van wat er vanaf 1:16 gebeurde, maar nu met beat.
2:46 En nog een keer. Het valt stil en gaat weer op herhaling, maar het orgellijntje en de beat worden heftiger.
3:00 Het begint nog een keer opnieuw, maar het orgellijntje vormt zich nu om tot dreigende omhooggaande langgerekte noten. De zang bijft bij “But I don’t blame them” hangen.
3:30 Daar is het moment. Omdat je helemaal in de molen zit maakt het niet meer uit dat de muziek hemaal gek wordt, ook omdat…
3:42 …anders deze prachtige bas (luister dit hard!!) niet zo keihard zou binnenkomen. Hoe briljant. Hoe doet hij dat?
3:52 Alsof het niks is maakt hij de bas nog een tikje vetter.
4:10 En daar is ons orgeltje weer.
4:23 De heftige bas blijkt plotseling melodische stappen te kunnen nemen en fade langzaam weg, het orgeltje neemt het over.
4:40 Het orgeltje maakt nog een paar Daft Punk-achtige slotakkorden om te laten horen dat dit heus wel een liedje was. En klaar.

Verbijsterd blijf ik als luisteraar achter. Waar zijn we nu allemaal geweest in dit nummer? En hoe deed die jongen van 22 dit? Ik heb geen idee. Blake kan op een voor mij onbegrijpelijke manier spelen met z’n muzikale talenten, zonder dat het muzikantenmuziek wordt.

PS: Ik moest bij het wegskipmoment denken aan onderstaand nummer, van Fatboy Slim. Op het album duurt het moment nog langer, en de ‘beloning’ zoals bij het nummer van Blake is kleiner. Ik skip ‘m dan toch liever door, hoe goed dit nummer ook is of was.

Rockafeller Skank by Fatboy Slim (High res / Official video).mp4

Tags: , , , ,

3 Responses to “‘I never learnt to share’ van James Blake”

 1. Evan Dorrestein zegt:

  Check it out now, funk soul brother!

  • Of elk rage against the machine liedje:

   ik fluister iets provocerends
   Ik Zeg Iets Provocerends Met Mijn Tanden Op Elkaar
   IK ROEP IETS PROVOCERENDS
   I K S C H R E E U W I E T S P R O V O C E R E N N N N N N D S S S S S S

  • Evan Dorrestein zegt:

   Ik vind dat nummer van James Blake vreselijk overigens. Fatboy Slim daarentegen… ;-)

Leave a Reply

-->