Vooral wat muzikale invulling betreft erg gaaf: de bewust gekozen kale opzet van bijna alleen maar Afrikaanse percussie en een goede basslijn maken dit nummer. En natuurlijk een supergave clip. En Ben Harper’s terechte vragen: “What good is a man if he won’t take a stand?”. En de hartenkreten op 2:28. Allen staan in dienst van een duidelijke boodschap: het moet anders.

 

Blijkbaar kan dit wel...Vandaag stond in cafetaria De Blenk in het anders zo mooie Ulft een bijstandsmoeder naar een stel Marokkanen te wijzen. Met een klodder mayonaise op haar kin en een frikandel half uit haar mond hangend zei ze tegen haar zesjarige zoontje: “Kijk, hmbwdaarom stempt papa nouw mbwhop Geert Mbwilders”. De Marokkaanse jongens stonden een beetje te hangen. Iets wat hen niet onderscheidt van de meeste jongeren in de Achterhoek; er is verder namelijk bar weinig te doen.

 

...en dit nietMaar toch, op de een of andere manier nam het asociale varken aanstoot aan het genietsnut van deze jongens in het bijzonder. Het ging me wat te ver om het gesprek, waar duidelijk niemand anders aan deelnam dan de Tokkie en haar zoontje, ruw te onderbreken en mijn kijk op de zaak te delen. In die zin heb ik gefaald om aan Harper’s geschetste beeld van een ‘goede man’ te kunnen voldoen. Maar het voorval spookt nu nog steeds door mijn hoofd. Het moet anders. Helaas gaat de muzikale interesse van dit soort mensen niet veel verder dan de Toppers (als we dan toch gaan generaliseren), en zullen boodschappen als deze hun nooit bereiken. Maar toch, het moet echt anders. Iemand suggesties?

Tags: ,

-->