Wat is er toch met Chicago gebeurd, dat bassist Peter Cetera uiteindelijk met Az Yet op één podium zou belanden, met zijn armen in de lucht “Hard to say I’m sorry” zingend? Mogelijk had zanger/gitarist Terry Kath hem hiervoor kunnen behoeden, maar Terry was er al lang niet meer. De fantastische gitarist met de diepe, kleurloze stem is in 1978 omgekomen in een tragische, maar domme situatie. In een dronken bui was Kath na een feestje aan het spelen met een geweer. Op roadie Don Johnson’s waarschuwing dat dit geen bijzonder slim idee was, antwoordde Kath:

Maak je niet druk, hij is niet eens geladen! Kijk maar…

Dit waren de laatste woorden die de man ooit zou uitspreken. Je moet er niet aan denken wat voor hel Johnson doormaakte toen hij zag hoe zijn goede vriend zichzelf onbedoeld overhoop schoot. Terry Kath is 31 jaar geworden. Een verschrikkelijke dood en ongelooflijk zonde van een groot talent.

Ballet for a girl in Buchannon

In “Make me smile” hoor je precies hóe goed Kath nou was. Hij zingt dit nummer tot grote hoogten en maakt er een waar feest van. Een feest dat op de albumversie overigens nog veel langer doorgaat: “Make me smile” is onderdeel van de songcyclus “Ballet for a girl in Buchannon”, dat maar liefst zeven nummers duurt. De singleversie, die je hierboven vindt, is een geknipte variant met de beste momenten van die zeven nummers. Daardoor klinkt ‘ie af en toe ietwat onlogisch, maar swingt wel lekker door. De energie van dit nummer heeft Chicago in zijn latere carrière nooit meer kunnen evenaren. Peter Cetera kreeg in de loop der jaren steeds meer grip op de band en kwam met de meest zouteloze popballads die je je maar kunt voorstellen. Een niet meer te vermijden neerwaartse spiraal, die na Kath’s overlijden alleen maar zou versnellen. In zekere zin eiste zijn dood dan ook nog een tweede slachtoffer: Chicago als gave band zou niet langer meer bestaan. Het bewijs? Nou vooruit:


Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

-->