Je zult het inmiddels wel gemerkt hebben: ik ben geen groot liefhebber van elektronische muziek. Slechts af en toe stuit ik op een liedje dat me net wél weet te grijpen, maar tot dusver heb ik geen rode draad kunnen vinden in welke nummers dat nu wel en niet doen. Het is blijkbaar een nogal ingewikkelde wiskundige formule; een magische combinatie van integriteit, gevoel, uitstraling en melodie die het hem soms wel en soms niet voor mij doet. Wat dat betreft is het net echte muziek, zou je bijna zeggen.

Vandaag liep ik deze remix van Gil Scott-Heron’s “I’ll take care of you” tegen het lijf. En het was raak. Een prachtige clip, ondersteund door een goed liedje. Een liedje dat al heel oud is, en door de jaren heen stukje bij beetje getransformeerd is tot wat we in deze video horen. We lopen er even doorheen.

Bobby ‘Blue’ Bland

Bobby Bland schreef “I’ll take care of you” in 1959. Een prachtige, lichtvoetige soulballad. Met het eerste couplet zet hij direct de toon en eet menig tienermeisje voor de rest van zijn nummer uit zijn hand:

I know you’ve been hurt by someone else
I can tell by the way you carry yourself
But if you let me, here’s what I’ll do
I’ll take care of you

Van Morrison

Zoals het met de meeste goedgeschreven liedjes uit dat tijdperk is vergaan, is ook “I’ll take care of you” menigmaal gecoverd. Mijn persoonlijke favoriet is deze live-uitvoering door Van Morrison uit 1994 in San Francisco, waarbij hij een bluesy variant van dit nummer moeiteloos over laat gaan naar James Brown’s “It’s a man’s, man’s, man’s world”. Een fenomenale uitvoering van beide nummers, die je niet mag missen.

Gil Scott-Heron

Vorig jaar bracht de inmiddels gepokte en gemazelde Gil Scott-Heron zijn meest recente album “I’m new here” uit. Een hele goede plaat die naast prachtige verhalen een moderne interpretatie van blues en soul laat horen. En dan niet op de Alain Clark-manier, maar op een manier die naast modern ook écht authentiek klinkt. Hij covert op deze plaat ook “I’ll take care of you”. Wederom bluesiër dan het origineel, en wederom een erg krachtige uitvoering. Scott-Heron kiest voor een wat killere, kalere aanpak dan zijn voorgangers. De begeleiding is erg minimaal en zijn stem is het belangrijkste wapen. Het resultaat is zonder overdrijven ijzingwekkend te noemen.

Jamie XX

Jamie XX heeft de laatste jaren vooral naam gemaakt met zijn eigen new wave-groep The XX. Daarnaast remixt hij complete albums, waaronder Scott-Heron’s “I’m new here”. De remix-versie van het album is vorige maand uitgekomen en is toepasselijk omgedoopt tot “We’re new here”. De plaat laat horen dat er hele bijzondere dingen kunnen gebeuren als muzikanten met totaal verschillende achtergronden samensmelten tot een nieuwe sound. Het resultaat is voor mij het nummer van deze dag. Een versie van “I’ll take care of you” die erg ver van het origineel is verwijderd, maar nog steeds je hartsnaren weet te raken. Veel remixalbums doen er niet toe; deze duidelijk wel. Na Massive Attack en Air heb ik er dan eindelijk een nieuwe elektronische plaat bij die ik fantastisch vind.

Tags: , , , , , , , ,

-->