Dit nummer is zo goed, dat het eigenlijk honderd maal meer liefhebbers zou moeten hebben dan het heeft gekregen. Roky Erickson is één van de weinige échte culthelden. Er valt veel meer over te vertellen dan ik in deze post kwijt kan, dus daarom maar wat willekeurige feitjes met stipjes ervoor.

Willekeurige feitjes met stipjes ervoor

    • Roky is geboren op 15 juli 1947;
    • richtte de 13th Floor Elevators op en was daarmee één van de grondleggers van het psychedelische rockgenre;
    • kwam in 1968 vast te zitten en werd als paranoïde schizofreen bestempeld, waarvoor hij onvrijwillig shocktherapie kreeg;
    • na deze behandeling werd hij alleen nog maar meer paranoïde en is sindsdien eigenlijk gewoon zo gek als een deur;
    • nam, nadat hij vrijkwam uit het instituut, verschillende platen op, waarin zijn vreemde en nare gedachten overduidelijk te horen zijn. Nummers als “I walked with a zombie”, “Night of the vampire”, “I think of demons” en “Two headed dog” (het nummer van vandaag) klinken als korte horrorfilms. Veel moderne metalbands doen hun uiterste best om dit soort narigheden op papier te zetten, maar Roky zag deze demonen écht. Hij moest ze wel op papier zetten, als een vorm van therapie.

De nummers die Roky opnam zijn, samen met natuurlijk het bekendere werk van bands als Black Sabbath, een blauwdruk geworden voor de moderne rock. Luister naar “Two headed dog” en je moet bijvoorbeeld direct aan Guns ‘n’ Roses denken. En zo zijn er nog veel bands geweest die zowel muzikaal als thematisch leentjebuur hebben gespeeld bij Erickson. Zelf is hij de obscuriteit echter nooit echt ontstegen. Wel heeft hij een erg trouwe aanhang, waarvoor hij tegenwoordig nog steeds optreedt.

Ik zou iedereen aan willen raden de documentaire “You’re gonna miss me” te bekijken, waarin het fenomeen Roky Erickson vele malen beter ervaren kan worden dan ik ooit op papier zou kunnen zetten. Hier alvast de trailer als warmmakertje. Enjoy!

Tags: , ,

-->