Ik heb, vanaf de eerste klanken die ik inmiddels alweer twee jaar geleden van de band hoorde, enorm veel bewondering voor Calexico. Ik vind het ontzettend knap hoe zij het keer op keer weer voor elkaar krijgen om iets exceptioneels met hun muziek te doen. Hun uitgangspunt – Amerikaanse muziek met een flinke laag Mexicaanse saus eroverheen – biedt hen ruimte om volop te experimenteren met verschillende geluiden, arrangementen en instrumentkeuzes. Als ik naar hun muziek luister, krijg ik het idee dat de muzikanten écht vrij zijn. Ze houden niet krampachtig vast aan een concept van hoe hun muziek zou moeten klinken. En toch is er een duidelijke rode draad in hun albums te vinden.

Vakantie

Zowel de Amerikaanse als de meer zuidelijke aspecten van hun sound zitten Calexico als gegoten. Ze hebben hun plaats van herkomst alleszins mee: het mooie Tuscon in Arizona. Een stad die midden in de kale woestijn van deze prachtige, aan Mexico grenzende staat ligt. De muziek van Calexico roept beelden op van rode Lucky Luke-rotsen, prairiewolven en een eeuwig felle zon. Dit in de eerste plaats door het veelvuldige gebruik van blazers in hun nummers. Maar ook de surfgitaartjes en de verhalende teksten geven je het gevoel dat je op vakantie bent wanneer je naar deze band luistert.

I live out yonder where the snakes and scorpions run

Ballad of cable hogue

Dit is een typisch voorbeeld van een nummer dat als ‘typisch Calexico’ bestempeld kan worden, maar toch weer iets uitzonderlijks heeft. Dit keer zit de gimmick hem in de overduidelijke flirtage met Franse chansons. We horen een subtiele accordeon en een minder subtiele gastbijdrage van de eveneens uit Tucson afkomstige chanseuse Marianne Dissard. Enigszins onwennig neemt zij het prechorus voor haar rekening, in het Frans. Hoewel de woorden er op zijn zachtst gezegd niet altijd even soepel uitkomen, geeft zij dit nummer toch iets extra’s en plaveit zij de weg voor een verademend refrein, waarin de kwaliteiten van zanger Joey Burns prima tot hun recht komen. Al met al is dit een verslavend liedje, waar ik de hele dag al aan verslingerd ben.

Tags: , , , ,

-->