nummer van 05/03/2011 door

‘Buttercup’ van Lucinda Williams

Sexy en sleazy

"Buttercup" Lucinda Williams NEWEST single from BLESSED STUDIO TRACK

Hoera! Er is een nieuw Lucinda Williams-album. Blessed ligt sinds afgelopen dinsdag in de winkels. Na een weekje af en aan luisteren en laten bezinken kan ik met een gerust hart zeggen dat de plaat steengoed is. Lucinda weet nog steeds wanneer ze sexy en sleazy moet klinken, en wanneer het allemaal wat zoeter mag.

Haar vuige rock ‘n’ roll-benadering van country heeft mij altijd zeer gecharmeerd, in tegenstelling tot veel van haar collega’s die hetzelfde proberen. Deze review van BBC Music verwoordt voor mij prima hoe goed dat nieuwe album nu precies is. Dus mocht je door dit liedje geïnteresseerd zijn geraakt, lees daar vooral verder. Dan ga ik even verder met mijn nummer van vandaag.

‘Buttercup’ is de openingstrack van Blessed en is een soort compact kadootje. De songstructuur is simpel: er gebeurt niet veel meer dan een aantal korte coupletten en refreinen die elkaar afwisselen. Alleen wanneer een nummer echt lekker aanvoelt kun je zoiets maken. En lekker aanvoelen doet het. Lucinda verwelkomt de luisteraar met een rockende track, waar ze direct haar sleazy stemcapaciteiten van hun beste kant laat zien. “Now you want somebody to be your buttercup. Good luck finding your buttercup” zingt ze cynischer dan ooit in het refrein (00:41).

Haar cynisme is een verademing tussen alle zooi die tegenwoordig in dit genre uitkomt. Teveel countryartiesten proberen dingen mooier te bezingen dan ze eigenlijk zijn. Die naïviteit had een bepaalde charme in de jaren 50, maar mag wat mij betreft nu wel een keer ophouden. Nee, ik ben duidelijk meer een man van de nieuwe Lucinda Williams dan van de nieuwe Taylor Swift. Zoals William Elliott Whitmore al eens zong: “The bluebird can sing, but the crow’s got the soul”. Lucinda is een kraai pur sang.

Tags: , , ,

-->