Het is valentijnsdag, dus dan wordt er naar liefdesliedjes geluisterd. Nu ik mijn laatste blogposts teruglees, luister ik vanaf vrijdag al niets anders. Maar de beste heb ik voor vandaag bewaard. “Christmas card from a hooker in Minneapolis” is werkelijk adembenemend. Het gaat over het mooiste soort liefde: de onmogelijke.

Toen een vriend ooit vertelde dat hij een hekel had aan Tom Waits, zette ik dit nummer op. De dag erna kocht hij het album “Blue valentines”, waarvan het afkomstig is. Hij is nu nog steeds groot fan. Dus mochten er zich Waits-sceptici op dit blog begeven: geef hem alsjeblieft nog één kans. Eéntje.

Tom Waits is vooral een meester in het schetsen van een beeld. Het decor en de personages van het verhaal dat hij wil vertellen worden zorgvuldig beschreven. Ieder woord is goed afgewogen en iedere klank past daar perfect bij. En dat kan ik het beste illustreren door gewoon de hele tekst hier neer te plempen. Ik kan je verzekeren, het is het meelezen meer dan waard.

Hey Charley I’m pregnant
And living on 9th Street
Right above a dirty bookstore
Off Euclid Avenue
And I stopped takin’ dope
And I quit drinkin whiskey
And my old man plays the trombone
And works out at the track

And he says that he loves me
Even though it’s not his baby
And he says that he’ll raise him up
Like he was his own son
And he gave me a ring
That was worn by his mother
And he takes me out dancin’
Every Saturday night

And hey Charley I think about you
Everytime I pass a fillin’ station
On account of all the grease
You used to wear in your hair
And I still have that record
Of Little Anthony & the Imperials
But someone stole my record player
Now how do you like that?

Hey Charley I almost went crazy
After Mario got busted
So I went back to Omaha to
Live with my folks
But everyone I used to know
Was either dead or in prison
So I came back to Minneapolis
This time I think I’m gonna stay

Hey Charley I think I’m happy
For the first time since my accident

And I wish I had all the money

That we used to spend on dope

I’d buy me a used car lot

And I wouldn’t sell any of em
I’d just drive a different car
Every day, dependin on how I feel

Hey Charley, for Chrissakes
Do you wanna know the truth of it?
I don’t have a husband
He don’t play the trombone
And I need to borrow money
To pay this lawyer
And Charley, hey
I’ll be eligible for parole
Come Valentine’s Day

W00t, een nummer van “Blue valentines” dat eindigt met de woorden “Valentine’s day”! Kijk mij even mooi thematisch bezig zijn. Geniet nog even van deze dag mensen, hij is al bijna voorbij. Ga ik even skypen met mijn lief, die nog steeds aan de andere kant van Europa zit. En daarna, zoals het hoort, omgeven door stilte en duisternis, nog een paar Tom Waits platen luisteren.

Tags: , , , ,

-->