nummer van 27/12/2013 door

‘Money (That’s What I Want)’ van Buddy Guy

Zeldzaam cool

Festival Express

In de zomer van 1970, een jaar na Woodstock, had ook Canada het festivalvirus te pakken. Grote rockfestivals werden georganiseerd in Toronto, Winnipeg en Calgary, met als belangrijkste gemene deler de geplande optredens van Janis Joplin, The Band en The Grateful Dead. Het leek de drie headliners leuk om de gigantische afstanden nu eens niet met het vliegtuig af te leggen, maar met een speciaal gereserveerde trein, waarvan sommige wagons zelfs waren uitgerust met drumstel, versterkers en instrumenten. De bands konden er jammen, lol trappen en vooral veel, heel veel alcohol drinken. Dat leidde tot enkele hilarische taferelen, die vastgelegd zijn in de muziekdocumentaire Festival Express (2003). Bijvoorbeeld die keer dat de stomdronken Rick Danko, Janis Joplin en Jerry Garcia een poging waagden om gevangenisliedje ‘Ain’t No More Cane’ tot een zuiver einde te brengen.

Buddy GuyHet meest memorabele moment van Festival Express komt echter niet van de drie hoofdacts, maar van Buddy Guy die tijdens één van de concerten een waanzinnige versie van Motown-klassieker ‘Money (That’s What I Want)’ ten gehore brengt. Alle muzikanten zijn in topvorm, met een bizar hoge klanken uitstotende Buddy Guy voorop. Enkele indrukken die ik opdeed toen ik bovenstaande video voor het eerst zag:

  • 00:29 Buddy Guy begint het meteen al funky liedje met een soort anti-funky opadansje. Geen idee waar dat over gaat, maar het kan ermee door.
  • 00:41 “Your love give me such a thrill.” WOW, WAT? Waar komt die hoge piep in die stem vandaan? En gaan de speakers dit wel aankunnen? Wow.
  • 00:54 De mollige gitarist in oranje shirt loopt stilletjes te heersen op de achtergrond. Hier gaan we vast nog meer van zien.
  • 1:22 Uit enthousiasme gaat Buddy op zijn tenen staan. Een beetje de geëvolueerde versie van het opadansje.
  • 1:27 Juist! De dikkige gitarist stopt met spelen en airdrumt mee met de drummer. Wie is dit zeldzaam coole heerschap in hemelsnaam?
  • 1:46 Buddy loopt weg van de microfoon en begint aan een epische gitaarsolo met een niet te versmaden overstuurde sound.
  • 2:00 Tijdens het soleren wandelt de frontman richting de veredelde heftruck die dienst doet als podiumlift. De podiumpiccolo drukt gehoorzaam op het knopje en Buddy laat zich naar beneden transporteren terwijl hij onophoudend de vonken uit zijn gitaar speelt. Hij loopt richting publiek om dit virtuoze moment met ze te delen

Terugkijkend op die eerste indrukken, besef ik dat Buddy Guy me bij die eerste zin al te pakken had. Tien jaar na het uitkomen van Festival Express staat zijn optreden nog steeds op mijn netvlies gebrand. Oh, en die zeldzaam coole gitarist? Dat is Phil Guy, Buddy’s jongere broertje.

Tags: , , , , , ,

-->